Για πολλές από αυτές, ίσως είναι η τελευταία ελπίδα.
Γυναίκες για τις οποίες δεν φαίνεται να υπάρξει καμιά διαφυγή, καμιά βοήθεια. Γυναίκες με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αν την έχουν ακόμη ή αν την είχαν ποτέ· απελπισμένες γυναίκες, γυναίκες που δεν ελπίζουν πια να έχουν ένα μέλλον. Γυναίκες χωρίς υποστήριξη, χωρίς ανακούφιση, στις οποίες δεν δείχνουν καμία επιείκεια. Γυναίκες βολοδαρμένες, κακοποιημένες, ταπεινωμένες, πωλημένες, γυναίκες σωματικά και ψυχολογικά κατεστραμμένες. Ειδικά ψυχολογικά. Που έχουν φτάσει σε ένα οριακό στάδιο απ’ όπου χωρίς καμία βοήθεια δεν θα είναι σε θέση να συνέλθουν ποτέ. Δεν θα μπορέσουν άλλο να χαμογελάσουν, να αγαπήσουν, να χαρίσουν.
Πολλές από αυτές, με δυσκολία αν είναι 20 χρονών. Ρουμάνες, Ελληνίδες, Αλβανίδες, Βουλγάρες ή οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα. Κάποιες, έφηβες ακόμη, άλλες- με παιδιά τα οποία με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να τα φροντίζουν, να τα ταΐζουν να τα στείλουν σχολείο. Παντρεμένες ή οχι , διαζευγμένες, κλεμμένες και πουλημένες σαν ένα ασήμαντο εμπόρευμα χωρις ψυχη.
Το Hope Spot – ένας από τους χώρους που τις φιλοξενούν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να καταφέρουν να σταθούν κάπως στα πόδια τους ή να γυρίσουν στο σπίτι τους, αν έχουν ακόμη κάτι τέτοιο ή αν είχαν ποτέ· το Hope Spot τους παρέχει ένα καταφύγιο, ψυχολογική και νομική συμβουλευτική βοήθεια, ρούχα, χαρτιά. Ένα μέρος όπου υπάρχει ακόμη ένα ίχνος ελπίδας γι’ αυτές τις φτωχές ψυχές.
Το γραφείο όπου μπορούν να απευθυνθούν ή όπου μπορούν να τις κατευθύνουν βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (www.hopespot.gr). το καταφύγιο έχει μια μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας, επειδή τις αναζητούν ακόμη οι άνδρες που τις έφεραν στο στάδιο που είναι,τους “προστάτες”, τα γρονθοκοπήματα και τις κλοτσιές, από την βία και την ψυχολογική χειραγώγηση των οποίων κατάφεραν να ξεφύγουν. Όσο περισσότερο καιρό καταφέρουν να μείνουν μακριά από αυτούς, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι ελπίδες να ανοικοδομήσουν κάπως τη ζωή τους, να επιστρέψουν σε κάποια κατάσταση ομαλότητας, να πιστέψουν ότι και η ζωή τους έχει σημασία και ότι θα ήταν εφικτό να έχουν και αυτές ένα μέλλον.
Το Hope Spot είναι ένας νέος μη κυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 από το ζεύγος Μαρία και Δημήτρη Σταμάτη, και οι δύο δικηγόροι στο επάγγελμα με προηγούμενη εμπειρία στον ίδιο τομέα περίπου οκτώ χρονών, που εργάστηκαν και σε άλλες παρόμοιες οργανώσεις. Ο σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και της ενδοοικογενειακής βίας, η υποστήριξη των γυναικών που έχουν μείνει χωρίς ελπίδα.
Το Hope Spot συνεργάζεται με τις Ελληνικές αρχές, με την αστυνομία, με τα προξενεία στη Θεσσαλονίκη και με άλλες οργανώσεις με κοινωνικό σκοπό για να προσφέρει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό βάση εθελοντισμού, αλλά διαθέτει και τους υπαλλήλους του.
Χάρη στην επαγγελματική σχέση, αλλά και στην φιλία μεταξύ του κυρίου και της κυρίας Σταμάτη και του Γενικού Πρόξενου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, του κ Ladislau Martin Salamon, υπήρχε από την αρχή μια στενή συνεργασία μεταξύ το Hope Spot και το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη. Η εμπλοκή της Διπλωματικής Αποστολής της Ρουμανίας είναι σε μόνιμη βάση, το προξενείο εκτελώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση εγγράφων για τα άτομα ρουμανικής ιθαγένειας που βρίσκονται υπό την επιτήρηση του Hope Spot, με σκοπό την κοινωνική επανένταξη τους και, κατά περίπτωση, του επαναπατρισμού τους.
Ένας από τους εθελοντές του Hope Spot είναι και η σύζυγος του Γενικού Προξένου, η κα Nicole Salamon, που εργάζεται εδώ και δύο χρόνια σ’ αυτήν την μη-κυβερνητική οργάνωση, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη, εργοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που είναι σε τράνζιτ, φροντίζοντας και τη σύνταξη του ιστορικού της υπόθεσης, την διαχείριση της διοικητικής έδρας και, όταν είναι αναγκαίο, την μετάφραση και την διερμηνεία.
Η Nicole Salamon, εθελοντής ψυχολογικός σύμβουλος στο Hope Spot, δηλώνει:
«Στην διάρκεια αυτών των δύο χρόνων είχαμε υποθέσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους: ξεκινώντας με κορίτσια από την Ανατολική Ευρώπη, θύματα εμπορίας με σκοπό την πορνεία, μέχρι γυναίκες που διαμένουν στην Ελλάδα, σωματικά και ψυχικά κακοποιημένες από τους συντρόφους τους και που φιλοξενούνται προσωρινά στο καταφύγιο Hope Spot, μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους. Από έγκυες ανήλικες από τα Βαλκάνια, μέχρι γυναίκες από τη Μέση Ανατολή ή από την Αφρική, που έφτασαν στην Ελλάδα με το κύμα των μεταναστών ή ατομικά.
Ο ψυχολόγος σύμβουλος ασχολείται με την αντιμετώπιση των ψυχικών και πνευματικών προβλημάτων των γυναικών που έχουν γίνει δεκτές στο καταφύγιο, αλλά και με θέματα που σχετίζονται με την παρουσία των κοριτσιών στο καταφύγιο. Η τροφή τους, η ένδυση, οι συνθήκες στο καταφύγιο – ό, τι πρέπει να εξασφαλίζεται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, και ως εθελοντής στο Hope Spot θα πρέπει να φροντίσεις για τα πάντα. Είναι σκληρή δουλειά, αλλά ανταμείβεται με μεγάλη ικανοποίηση. Το αγοράκι μίας από τις Ρουμάνες που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, θύμα της ενδοοικογενειακής βίας εκ μέρους του Έλληνα σύντροφο της, μια φορά μου χάρισε την ζωγραφιά που είχε κάνει ο ίδιος στο καταφύγιο με τα χρωματιστά μολύβια που είχε βρει εκεί. Σ’ εκείνη την ζωγραφιά εγώ εμφανιζόμουν μαζί του, με την μητέρα και την αδελφή του, κρατώντας τον προστατευτικά από το χέρι. Ήταν το καλύτερο δώρο που έχω λάβει ποτέ.
Εκτός από την εργασία στο καταφύγιο, κάνουμε και εβδομαδιαίες επισκέψεις στο κέντρο κράτησης/κρατητήρια της αστυνομίας για τους αλλοδαπούς. Υπάρχουν εκεί γυναίκες που παραβίασαν τον Ελληνικό Νόμο, με τον ένα με τον άλλο τρόπο: εκπορνευόταν παράνομα, παραβίασαν τους κανονισμούς διαμονής στην Ελληνική Επικράτεια, πιάστηκαν για επαιτεία, και ούτω καθεξής. Συνήθως οι επισκέψεις έχουν την μορφή νομικός σύμβουλος συν σύμβουλος ψυχολόγος. Ο πρώτος αναλύει τις περιπτώσεις από νομική άποψη και ο ψυχολόγος αξιολογεί τα άτομα που επισκέφθηκαν από την προσωπική του άποψη. Μετά από αυτή την διπλή αξιολόγηση κατόπιν αιτήματος της αστυνομικής αρχής, λαμβάνεται η απόφαση για την υποδοχή αυτών των προσώπων στο προσωρινό καταφύγιο του Hope Spot. Ακολουθεί «δουλειά γραφείου» – σύνταξη των χαρτιών που απαιτούνται, διενέργεια κάποιων ελέγχων ή κάποιων ιατρικών εξετάσεων, κ.λπ.
Μετά την αποχώρηση των γυναικών από το προσωρινό καταφύγιο μας, ακολουθεί η φάση επεξεργασίας δεδομένων. Ο σύμβουλος συντάσσει ένα φύλλο για κάθε άτομο που καταχωρήθηκε στη βάση δεδομένων της οργάνωσης, φύλλο που περιλαμβάνει το ψυχολογικό προφίλ και όλο το ιστορικό του ατόμου και ύστερα η υπόθεση αρχειοθετείται. »
Για να σας παρουσιάσουμε τις υποθέσεις που αντιμετωπίζει το Hope Spot, θα σας πούμε κάποιες «ιστορίες ζωής» όπου τα ονόματα και τα στοιχεία των ηρωίδων έχουν αλλαχτεί, για ευνόητους λόγους:
Η Μαρία είναι ένα 17χρονο κορίτσι από τη Βουλγαρία.
Η Μαρία είναι επίσης 7 μηνών έγκυος & μητέρα ενός τρίχρονου.
Και αυτή είναι η ιστορία της.
Η Μαρία παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία, με έναν άντρα που την εισήγαγε στη δουλεία της εμπορίας ανθρώπων. Αυτός και οι φίλοι του εξώθησαν τη Μαρία στην πορνεία, μέχρι που έμεινε έγκυος, οπότε και την έστελναν να ζητιανεύει στον δρόμο. Ήταν αβοήθητη και μόνη, μακριά από τους γονείς της, που δεν είχαν ιδέα για το τί περνάει. Το Hope Spot συνεργάστηκε με την αστυνομία, την Πρεσβεία της Βουλγαρίας και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για να βοηθήσει τη Μαρία, όταν βρέθηκε από την αστυνομία στον δρόμο. Παρείχαμε διαμονή στον ξενώνα μας γι’ αυτήν και το παιδί της, καθώς και νομική και ψυχολογική στήριξη, μέχρι που επαναπατρίστηκε επιτυχώς στη χώρα της. Τώρα είναι ασφαλής, γέννησε το δεύτερο παιδί της και προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της από την αρχή. Ευχαριστούμε κάθε υποστηρικτή του Hope Spot που κάνει αυτό το έργο δυνατό και μας βοηθάει να αλλάζουμε μια ζωή κάθε φορά!
*Τα προσωπικά στοιχεία αλλοιώθηκαν για λόγους ασφάλειας.
Η Αλεξία και η Νάντια γνωρίστηκαν στην Ελλάδα. Ένας άντρας τις έφερε στη χώρα υποσχόμενος μια καλή δουλειά και ζωή. Η Αλεξία τον είχε ερωτευθεί και πίστευε ότι νοιαζόταν για αυτή. Όταν έφτασε στην Ελλάδα της είπε “αυτή είναι η δουλειά που θα κάνεις, θα πηγαίνεις με άντρες, θα σε πληρώνω καλά χρήματα”. Κατάφερε να την πείσει να έρθει στην Ελλάδα γιατί δεν ήθελε να επιστρέψει πίσω στη φτωχή και δυσλειτουργική οικογένειά της. Πίστευε πως θα ήταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να βρει κάτι άλλο. Αλλά καθώς περνούσε ο καιρός αυτός άρχισε να την κοντρολάρει σε υπερβολικό βαθμό, περιορίζοντας την ελευθερία και τις κινήσεις της. Η Αλεξία και η Νάντια έγιναν φίλες μέσα από αυτόν τον εφιάλτη που βίωναν για δύο χρόνια. Μια μέρα αποφάσισαν να καλέσουν την αστυνομία ξεπερνώντας τον φόβο για το τι θα τους συμβεί. Έπειτα φέρθηκαν στον ξενώνα του Hope Spot, όπου έλαβαν βοήθεια και φροντίδα. Η ομάδα του Hope Spot τις βοήθησε να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στη χώρα τους.
Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε το έργο του Hope Spot και στέκεστε μαζί μας για να μπορούμε να είμαστε εκεί για κοπέλες όπως η Αλεξία και η Νάντια. Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει δικαίωμα στην ελευθερία!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Προς το τέλος του 2015, καλοσωρίσαμε στον ξενώνα του Hope Spot μια κοπέλα, θύμα εμπορίας ανθρώπων. Η ιστορία της είναιμια ιστορία θάρρους και αποκατάστασης μέσα στην απελπισία. Δείτε πως ένας μικρός σπόρος αγάπης μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός ανθρώπου. Την λένε Αλεξάνδρα* και αυτή είναι η δική της ιστορία, προς το δικό της νέο ξεκίνημα. Για να τη δείτε, πατήστε εδώ:
Αν γνωρίζετε άτομα που βρίσκονται σε τέτοιες καταστάσεις, η αν δυστυχώς, είστε μια από αυτά, καλέστε το Hope Spot. Μια ομάδα από εκπαιδευμένους και έμπειρους επαγγελματίες θα κάνει τα πάντα για να σας υποστηρίξει. Όπως μπορείτε να διαβάσετε σχετικά και στην σελίδα της οργάνωσης (www.hopespot.gr): «Επιστρέφουμε την κλεμμένη ελπίδα τους στις κακοποιημένες ή θύματα εμπορίας γυναίκες. Παρέχουμε καταφύγιο, ιατρική, ψυχολογική και νομική βοήθεια σε κάθε άτομο που είναι στη φροντίδα μας. Το Hope Spot προσφέρει σε κάθε γυναίκα τη δυνατότητα να γυρίσει σελίδα, να κοιτάξει προς το μέλλον και να ζήσει ελεύθερα.»