ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Το ωραίον Ντεπό» η έξυπνη επιχειρηματικότητα

Depot γαλιστί, αποθήκη η μετάφραση στα ελληνικά. Το συνεταιριστικό Καφενείο- Μπακάλικο αλληλέγγυας οικονομίας, πείρε το όνομα του από την περιοχή της νοτιοανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου βρισκόταν η αποθήκη των οχημάτων τραμ της βελγικής εταιρείας που λειτουργούσε από το 1893 έως το 1957 που καταργήθηκε.

ntepo5Το συνεταιριστικό Καφενείο- Μπακάλικο βρίσκεται στην οδό Βαφόπουλου 78 σε μια διασταύρωση γεμάτη πράσινο ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Φυσικά διαθέτει και εσωτερικό χώρο. Το ισόγειο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη το καφενείο και το μπακάλικο. Στον επάνω όροφο φιλοξενούν εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που οργανώνουν ή φιλοξενούν περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις, προβολές, γνωριμία με παραγωγούς και τα με προϊόντα. Το κατάστημα στον εσωτερικό χώρο δεν επιτρέπει το κάπνισμα. Και δεν είναι το μόνο που οι 15 συνέταιροι αποφάσισαν, ενώ αρκετοί από του συνέταιρους είναι καπνιστές, η απόφαση, που πάρθηκε από την ολομέλεια των μελών του συνεταιρισμού, όπως και κάθε απόφαση για τη λειτουργία της επιχείρησης λαμβάνεται από την ολομέλεια και κρατείται απαράκλητα κατά γράμμα.

ntepo

Λειτουργούν συλλογικά και συναινετικά, χωρίς ιεραρχία, εργοδότες ή υπαλλήλους. Χωρίς κρατική επιχορήγηση ή ευρωπαϊκά προγράμματα, με αρχικό κεφάλαιο ότι και όσο μπορούσε ο κάθε συνεταίρος.

«Το Ωραίον Ντεπώ» δημιουργήθηκε και λειτουργεί από ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν ή ζουν στην περιοχή Ντεπώ. Βασίζεται στη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια των μελών του με στόχο τη διάδοση και ανάπτυξη της αλληλέγγυας οικονομίας.

Προμηθεύονται τα προϊόντα τους κατά προτίμηση απευθείας από τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, είναι όλα ελληνικά και δεν θέλουν πολυεθνικές εταιρίες. Ακόμα και ο καφές τους προέρχεται από συλλογικότητες μικρών παραγωγών της λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Δίνουν προτεραιότητα στο περιβάλλον, τον παραγωγό, τον εργαζόμενο και τον άνθρωπο εν γένει, εις βάρος του ατομικού κέρδους.

ntepo7Το νερό που σερβίρουν δεν είναι εμφιαλωμένο, αλλά νερό βρύσης που περνάει από σύστημα επεξεργασίας, εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Με τον τρόπο αυτό, τονίζουν στο Ωραίον Ντεπώ, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με πλαστικά μπουκάλια, το νερό που πίνεται δεν έχει εμφιαλωθεί σε πλαστικό μπουκάλι ή έχει εκτεθεί στον ήλιο, σε υψηλές θερμοκρασίες και σε πολυμερή και ενεργοβόρα μεταφορά.

Οι τιμές είναι οικονομικές  και αξίζει να δοκιμάσετε το κριθαράκι με σύγκλινο και πορτοκάλι εάν είναι πιάτο ημέρας.

Μια προσπάθεια στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο γιατί πραγματικά νομίζω αξίζει.

 

ntepo3 ntepo2

ntepo6