ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ceta-canadas-ee

Πάγωσε η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ικανή να ολοκληρώσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (CETA), δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Εμπορίου του Καναδά, Κρίστα Φρίλαντ, μετά από συνομιλίες με εκπροσώπους της βελγικής Βαλονίας.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο για εμένα και τον Καναδά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ικανή να αποκτήσει μια διεθνή συμφωνία ακόμα και με μια χώρα που έχει τόσο ευρωπαϊκές αξίες όσο ο Καναδάς και ακόμα και με μια χώρα τόσο καλή και υπομονετική όσο ο Καναδάς» » ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η κα. Φρίλαντ.

«Ο Καναδάς είναι απογοητευμένος, εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένη. Δούλεψα πολύ σκληρά. Αλλά πιστεύω ότι είναι αδύνατο. Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σπίτια μας. Είμαι πραγματικά πολύ στεναχωρημένη» πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ξεκίνησαν το 2009. Το Βέλγιο, η μόνη χώρα του μπλοκ των 28 που δεν έχει υπογράψει ακόμα, χρειαζόταν να λάβει την συγκατάθεση του τοπικού κοινοβουλίου της περιοχής της Βαλονίας. Η συμφωνία αναμενόταν να υπογραφεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Βαλονία, με πληθυσμό 3,6 εκατομμυρίων, βλέπει την CETA ως μια απειλή για τους αγρότες και το κράτος πρόνοιας. Η περιοχή έχει βαθιά σοσιαλιστική παράδοση.

Σύμφωνα πάντως με πηγή του Reuters, η Κομισιόν δεν θεωρεί πως η διακοπή των συνομιλιών σημαίνουν και την κατάρρευση της διαδικασίας. «Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με την τοπική κυβέρνηση της Βαλονίας διακόπηκαν» σημείωσε πηγή της Κομισιόν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι αυτό είναι το τέλος της διαδικασίας που θα άνοιγα το δρόμο για την υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά» πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Ευρωπαίοι θα βρουν μια λύση με την Βαλονία για την CETA τις επόμενες ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, η κα Μέρκελ υποστήριξε πως είναι αισιόδοξη ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα βρουν τελικά μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και εμποδίζει την υπογραφή της CETA