ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόφαση-σοκ της Νορβηγίας: Φυλακή και απέλαση για όσους πρόσφυγες δε δικαιούνται άσυλο

Στο μέγιστο δυνατό βαθμό σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση της Νορβηγίας απέναντι στους πρόσφυγες, με σκοπό να καταστήσει «αφιλόξενη» τη χώρα και να μειώσει ακόμη περισσότερο την προσέλευση και τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Όπως ανακοινώθηκε, όσοι πρόσφυγες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο και παρόλα αυτά καταθέτουν αίτηση, θα συλλαμβάνονται, θα φυλακίζονται και θα απελαύνονται.

Προκειμένου να δικαιολογήσει το συγκεκριμένο μέτρο, η υπουργός Μετανάστευσης Σιλβί Λιστάουγκ, δήλωσε ότι σκοπός είναι να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και να μην χάνονται τα ίχνη των προσφύγων, κατά τη διάρκεια της αναμονής τους για την έγκριση ή μη της αίτησης που έχουν υποβάλει. «Έχουμε διαπιστώσει πολλές περιπτώσεις προσφύγων οι οποίοι εξαφανίζονται αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης. Η αστυνομία έχει δύο επιλογές. Ή να τους καταδιώξει και να τους αναζητήσει ή να τους αφήσει ελεύθερους και να ρισκάρει την εμπλοκή τους σε μη νόμιμες πράξεις», τόνισε η Νορβηγίδα υπουργός.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την εκτίμηση της αστυνομίας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται στη χώρα πάνω από 9.000 πρόσφυγες, οι οποίοι θα καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Πηγή: protothema