ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία δεν κάνει λόγο για χωρισμό»

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και τον τρόπο διατύπωσης των σχέσεων πολιτείας και Εκκλησίας στον αναθεωρημένο θεμελιώδη νόμο του κράτους έστειλε χθες από τη Μύκονο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Υπογράμμισε πως «οι πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία “γεννάει” τους πολίτες. Γι’ αυτό η Εκκλησία βροντοφωνάζει. Δε συμμορφώνεται με τις ανθρώπινες θεωρίες, αλλά έχει τον δικό της τρόπο να απαντά».

«Η Εκκλησία δεν κάνει λόγο για χωρισμό» τόνισε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου Μυκόνου. Παρόντος του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέπτεται τη Μύκονο, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η σχέση της Εκκλησίας με τους πολίτες είναι μητρική.

«Η μητρική σχέση δεν διώχνει, δεν χωρίζει τον άνθρωπο, αλλά τον περιμένει. Όποιος θέλει από την Εκκλησία να αποχωρίσει, να χωριστεί, είναι ελεύθερος. Δεν τον εμποδίζει κανείς. Δεν χρειάζονται νόμοι. Μπορεί να φύγει» σημείωσε με ιδιαίτερο νόημα και συνέχισε λέγοντας ότι «και όταν θέλει να ξαναγυρίσει στη μάνα του είναι πάλι ελεύθερος. Διότι αυτός είναι ο σκοπός της μάνας. Κι αν φύγει το παιδί από κοντά της δεν το ξεχνά. Το περιμένει να γυρίσει. Έτσι για εμάς την Εκκλησία, Εκκλησία, βέβαια, είμαστε όλοι, αλλά για εκείνους που έχουν το λειτούργημα της ιερωσύνης, αυτός είναι σκοπός ο οποίος δεν αλλάζει. Δεν χωρίζει τα παιδιά της. Δεν κάνει λόγο για χωρισμό. Δεν είναι μέσα στην αποστολή της Εκκλησίας ο χωρισμός. Ποτέ η μάνα δεν θα διώξει το παιδί».

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να αναλογιστούν «μήπως έχουμε πάρει στραβό δρόμο; Μήπως αλλιώς τα υπολογίζουμε ή βάζουμε παραδείγματα του παρελθόντος που έχουν ξοφληθεί και έχουν παραγραφεί να γίνουν παράδειγμα στην εποχή μας; Είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Η Εκκλησία αγωνιά και κάθε φορά που είμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις και είναι τα παιδιά της κοντά, έχει υποχρέωση, όχι να τα κατηχεί, αλλά να τα βοηθάει, να τα αναπαύει, να τους πει πως και αυτό το κακό θα περάσει και πως δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Το μυστικό είναι η ενότητα όλων μας».