ΕΙΔΗΣΕΙΣ
mazi-tous-kinisi-allilegiis-gia-prosfyges

ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ:Μια νέα κίνηση ανθρωπιάς για τους πρόσφυγες, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Μια νέα κίνηση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, που μέχρι στιγμής απαρτίζεται από καλλιτέχνες, ποιητές, δημοσιογράφους και επιστήμονες και που απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Θεσσαλονικείς για να συμμετάσχουν, δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η πρωτοβουλία «ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ – η Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες» στην οποία μέχρι στιγμής συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα, έχει στόχο σύμφωνα με τον ποιητή Σταύρο Ζαφειρίου, να συντονίσει και άλλες κινήσεις αλλά και μεμονωμένους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση ανακούφισης των προσφύγων, αλλά και στην προσπάθεια ένταξης τους στην κοινωνία μας.

Για τον σκοπό αυτό προγραμματίζονται δράσεις και παρεμβάσεις σε πολλαπλούς τομείς και φυσικά με αφετηρία τον πολιτισμό, καθώς σχεδιάζονται συναυλίες, παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και άλλες ενέργειες που θα ανακοινώνονται το επόμενο διάστημα.

Ήδη η κίνηση θα συμμετάσχει σε έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί από τις 31 Μαίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και που θα έχει ως θέμα τους πρόσφυγες, ενώ στις προθέσεις της είναι να συμβάλλει ώστε να γίνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σε δομές της πόλης. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για προβολές μεταγλωττισμένων στην αραβική γλώσσα ταινιών και η η πραγματοποίηση συναυλίας σε κάποιο χώρο με άραβες μουσικούς.

«Το θέμα είναι τώρα τι λέμε, που πρέπει να σταθούμε απέναντι στον ρατσισμό και τον φόβο» είπε μεταξύ άλλων ο Φοίβος Τσικλιάς που συμμετέχει στην κίνηση, αναφέροντας πως πρώτος στόχος είναι να στηθεί ένα ανάχωμα στη μισαλλοδοξία που κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν. «Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι αυτή η πόλη, είναι προσφυγομάνα και ότι εξακολουθεί να αγκαλιάζει τους ανθρώπους» τόνισε η Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτης της ΕΤ3, αναφέροντας πως και η ίδια, ως παιδί μεταναστών στη Γερμανία, έζησε την προσφυγιά, όχι βέβαια με τον ίδιο τρόπο που τη ζουν οι πρόσφυγες, αλλά όπως είπε, είτε με καλύτερες συνθήκες, είτε με χειρότερες, η προσφυγιά είναι προσφυγιά και οι άνθρωποι σε κάθε περίπτωση κουβαλούν πόνο και δυστυχία.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην κίνηση, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της: