ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πετρίτσι Σερρών: Το χωριό που νίκησε μόνο του την εγκληματικότητα

Μπαίνοντας κανείς στο χωριό Πετρίτσι στο νομό Σερρών, δεν μπορεί να μην προσέξει την αυτοσχέδια πινακίδα που ενημερώνει σε ελληνικά αλλά και σε βουλγάρικα πως το χωριό φυλάσσεται.

«Μέρα μεσημέρι έμπαιναν σε σπίτια χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα και χωρίς να τους ενδιαφέρει αν υπήρχε κόσμος μέσα», δήλωσε στο Press724 ιδιοκτήτης καταστήματος στην περιοχή προσθέτοντας ότι οι κλοπές και οι εισβολές σε σπίτια ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Η έλλειψη αστυνόμευσης και τα αυξανόμενα κρούσματα κυρίως από Ρομά προερχόμενους από τη γειτονική Βουλγαρία, οδήγησε τους κατοίκους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης που περιπολούν με τα οχήματά τους στους δρόμους του χωριού με σκοπό να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση και να αποτρέψουν τους επίδοξους ληστές.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 2 περίπου χρόνια όπως δηλώνουν κάτοικοι του Πετριτσίου, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει για μεγαλύτερο ακόμα διάστημα και σε άλλα χωριά της περιοχής, όπως μεταξύ άλλων η Βυρώνεια, το Μεγαλοχώρι και  το Γόνιμο. «Η αστυνομική δύναμη της περιοχής περιορίζεται σε 3 περιπολικά για περίπου χωριά», υποστηρίζουν εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν στο να προστατεύουν από μόνοι τους το χωριό τους και τις περιουσίες τους  λειτουργώντας σαν μια άτυπη εταιρεία security, ενώ συγχρόνως καταγγέλλουν την απουσία της κοινοτικής αρχής και το γεγονός ότι δεν ασκεί την παραμικρή έστω πίεση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και όχι χάρη στη ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία των ίδιων.

Το αποτέλεσμα της επιλογής τους; «Τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 90% και ίσως ακόμα παραπάνω».

Ο κίνδυνος από αυτή τους την ενέργεια υπαρκτός και όπως δηλώνουν το γνωρίζουν. Ωστόσο δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια σύγκρουση, χωρίς βέβαια να λείπουν εντάσεις, όπως καταδιώξεις οχημάτων μέχρι την έξοδο του χωριού, με την αστυνομία να έχει προειδοποιήσει σαφώς για την επικινδυνότητα μιας πιθανής εμπλοκής και να συμβουλεύει για μία απλή καταγραφή και άμεση ενημέρωση της για στοιχεία ύποπτων αυτοκινήτων ή γενικότερα κινήσεων.

Η σημερινή κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη στο Πετρίτσι ενώ οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως θα συνεχίσουν να προστατεύουν με αυτόν τον τρόπο τα σπίτια τους, ώστε όπως λένε να μπορούν να φεύγουν για τις δουλειές τους χωρίς να έχουν το φόβο πως ανά πάσα στιγμή θα πέσουν θύματα εισβολής στον προσωπικό τους χώρο και θα χάσουν τα όποια υπερπολύτιμα περιουσιακά στοιχεία τους έχουν απομείνει στην σκληρή περίοδο της κρίσης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου