ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακροδεξιά ομάδα ναύλωσε πλοίο για να «επιτηρήσει» το προσφυγικό στην Ιταλία

Μικρή «ομάδα δράσης» νεαρών από χώρες της Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ ναύλωσε πλοίο με σκοπό να πλεύσει τα νερά νότια της Ιταλίας και να… «επιτηρήσει» το προσφυγικό -ο εύγλωττος τίτλος του εγχειρήματος είναι «η υπεράσπιση της Ευρώπης» από αυτό που μέλη της ομάδας παρουσιάζουν ως «εισβολή μεταναστών». Η πρώτη επίκριση που εκφράζεται είναι ότι ο στόχος του όλου εγχειρήματος είναι μόνο επικοινωνιακός, ενώ στην Ιταλία έχουν ήδη αρχίσει οι αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο. Η διάρκεια της «αποστολής» του πλοίου είναι μόλις δέκα ημέρες.
Η ομάδα είναι η (σε πολύ χαλαρή μετάφραση) «Γενιά Ταυτότητας», που έχει παρουσία μεταξύ άλλων σε Γαλλία και Ιταλία (ως Génération Identitaire ή Generazione Identitaria). Ο νεολογισμός identitarian (όπως είναι στην αγγλική του εκδοχή) χρησιμοποιείται ως αυτοχαρακτηρισμός ομάδων που «υπερασπίζονται τις εθνικές ταυτότητες και τις δυτικές αξίες».
Το μήνυμά τους, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της ομάδας που ναύλωσε το πλοίο, μοιάζει πάρα πολύ με την επιχειρηματολογία των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Reuters μετά τις δηλώσεις του αυστριακού επικεφαλής της, Μάρτιν Ζέλνερ.
«Είμαστε μία πατριωτική ΜΚΟ» λέει ο Ζέλνερ, «στην εμπροσθοφυλακή αυτής της πατριωτικής στροφής στην μέινστριμ ευρωπαϊκή πολιτική».
Όσον αφορά το τι υποτίθεται πως θα κάνει το πλοίο που έχει ναυλώσει η ομάδα, το C-Star, λέει ότι θα «επιτηρεί» τη δράση διασωστών και άλλων οργανώσεων που ισχυρίζεται ότι «υποστηρίζουν τους διακινητές».
Πίσω από αυτήν την στοχοθέτηση φαίνεται πως βρίσκεται μία πολύ λελογισμένη επικοινωνιακή στρατηγική, καθώς ειδικά στην Ιταλία έχει ξεκινήσει συζήτηση γύρω από την στάση των διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων (σε βαθμό που τις επόμενες ημέρες, ΜΚΟ που δρουν στην Ιταλία πρόκειται να συναντηθούν με την κυβέρνηση ώστε να καταλήξουν σε έναν κοινό «κώδικα συμπεριφοράς»).
Το ζήτημα του πλοίου C-Star έχει ήδη αρχίσει να εγείρεται μεταξύ των κοινοβουλευτικών εδράνων στη Ρώμη αλλά και στην ίδια τη Σικελία, όπου βρίσκονται στελέχη της ομάδας που περιμένουν το πλοίο.
Ο δήμαρχος της Κατάνης, Έντσο Μπιάνκο (προερχόμενος από το Partito Democratico του Ματέο Ρέντσι), κάλεσε το Λιμενικό να απαγαρεύσει στο C-Star να δέσει στο λιμάνι.
Γνωρίζοντας φυσικά την αξία του επικοινωνιακού θορύβου, τα μέλη της ομάδας φρόντισαν να διαδώσουν την αντίδραση του δημάρχου εναντίον τους.

Newsroom ΔΟΛ