ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βίλα Γιόσεφ Μοδιάνο: Το αρχιτεκτονικό «διαμάντι» που κοσμεί τη Β. Όλγας, είναι σήμερα ανοιχτό για το κοινό (φωτό)

Η χρόνια εγκατάλειψη του ήταν ντροπή για την πόλη και η αποκατάσταση του μια υποχρέωση που τελικά υλοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα; Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που εκπέμπει και πάλι την παλιά του λάμψη και κοσμεί με την ομορφιά και την ιστορία του τη λεωφόρο Β. Όλγας στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες για την αναπαλαίωση της βίλας Γιοσέφ Μοδιάνο, διήρκησαν περίπου 3 χρόνια και κόστισαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ολοκληρώθηκαν μόλις πρόσφατα και το κτίριο παραδόθηκε προς χρήση στο Δήμο Θεσσαλονίκης στις 23 Μαρτίου, ενώ σήμερα έγινε και η διοικητική παραλαβή και η βίλα πέρασε επισήμως στη διαχείριση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς θα στεγαστούν σε αυτό μαθητές και καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα εξάλλου, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, το κτίριο θα παραμείνει ανοικτό και επισκέψιμο, σε όσους Θεσσαλονικείς θελήσουν να το θαυμάσουν από κοντά.

Όπως αναφέρει στο Press724.gr ο πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Χόρτης,  εργοταξιάρχης του έργου, επειδή το κτίριο είναι διατηρητέο, έπρεπε να τηρηθούν αυστηροί κανόνες στην αποκατάσταση του και μεταξύ άλλων να μη χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε σύγχρονη τεχνική. «Έπρεπε να δουλέψουμε με τον τρόπο που οι άνθρωποι δούλευαν τότε, όταν κατασκευάστηκε αρχικά το κτίριο. Ουσιαστικά αυτή ήταν η δυσκολία του, όπως επίσης και το γεγονός ότι λόγω της παλαιότητας το κτίριο είχε υποστεί τεράστιες φθορές, μεγάλο μέρος της στέγης δεν υπήρχε, είχε φοβερές υγρασίες, γκρεμισμένους τοίχους, δεν υπήρχαν τα κλιμακοστάσια και ο περιβάλλοντας χώρος ήταν σε άθλια κατάσταση» επισημαίνει ο κ.Χόρτης.

Το κτίριο έχει 3 επίπεδα, το κάθε ένα από τα οποία είναι εμβαδού περίπου 220 τμ. Ο όροφος, λόγω φορτίων όπως εξηγεί ο κ.Χόρτης, δεν θα έχει αίθουσες διδασκαλίας αλλά μόνο τα γραφεία των καθηγητών, του διευθυντή, το γραφείο του συλλόγου μαθητών και άλλοι μαθητικοί χώροι. Στο ισόγειο θα υπάρχουν 4 αίθουσες διδασκαλίας, ενώ στο υπόγειο είναι οι βοηθητικοί χώροι, τα W.C με πρόβλεψη και για άτομα με ειδικές ανάγκες και η κουζίνα.

Στο έργο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Δημιουργήθηκε ανελκυστήρας στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ στον εξωτερικό χώρο κατασκευάστηκε ράμπα με μεταλλικό σκελετό και επένδυση με ξύλο, προκειμένου τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση.

Η ιστορία της βίλας Γιοσέφ Μοδιάνο

Ο Ιωσήφ Ισαάκ Μοδιάνο ήταν εκείνος που το 1899 αγόρασε το οικόπεδο και αρχικά έκτισε ένα μεταξουργείο και αργότερα τη διώροφη έπαυλη που αποτελούνταν από 15 δωμάτια και τρία σαλόνια. Στη συνέχεια μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη, πέρασε το 1931 στην οικογένεια του εμπόρου Ιακώβ Μόλχο. Μεταπολεμικά το ακίνητο δεσμεύθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο σαν ιδιοκτησία εχθρικού κράτους, αφού οι Μοδιάνο ήταν ιταλοί υπήκοοι. Αργότερα περίπου το 33%, δόθηκε σε διάφορους κληρονόμους της οικογένειας και μετά (1946-58) παραχωρήθηκε σαν κατάλυμα για 15-22 προσφυγικές οικογένειες. Το 1960 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και λειτούργησε σαν παράρτημα του Α’ Γυμνασίου Αρρένων μέχρι τον σεισμό του 1978. Λόγω των ζημιών που υπέστη, αρχικά αποφασίσθηκε η άμεση κατεδάφισή του, στη συνέχεια όμως η Εφορία Μνημείων και Αρχαιοτήτων με απόφαση της το 1979,  χαρακτήρισε το κτίριο ως διατηρητέο και απαγόρεψε την κατεδάφιση του.

Δείτε φωτογραφίες από το κτίριο στο βίντεο που ακολουθεί: