ΕΙΔΗΣΕΙΣ
school

Σχολείο χωρίς βαθμούς και πρόγραμμα στο Βερολίνο

Ένα σχολείο όπου οι μαθητές επιλέγουν μόνοι τους τα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν και παρακινούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Δεν βαθμολογούνται μέχρι να γίνουν 15 ετών, και εκτός των βασικών μαθημάτων διδάσκονται αφηρημένα μαθήματα όπως η “ευθύνη” και “πρόκληση”.

Όχι, δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά βρίσκεται στο Βερολίνο και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαίδευση, με στόχο να ενισχύει την αυτοπεποίθηση των μαθητών. Στο σχολείο του Anton Oberländer οι μαθητές δεν βαθμολογούνται μέχρι να φτάσουν 15 ετών, δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ούτε παραδόσεις μαθημάτων σε στυλ διαλέξεων.

Οι μαθητές αποφασίζουν ποια μαθήματα θέλουν να παρακολουθήσουν, ποια κεφάλαια θέλουν να διαβάσουν και πότε θέλουν να δώσουν εξετάσεις. Η διδακτέα ύλη του σχολείου δεν έχει σχέση με αυτήν που ξέρουμε. Τα μαθήματα είναι μόνο 4: Μαθηματικά, Γερμανικά, Αγγλικά και Κοινωνικές Σπουδές, που συμπληρώνονται από αφηρημένα μαθήματα όπως η “ευθύνη” και “πρόκληση”.

Για το μάθημα της πρόκλησης, οι μαθητές ηλικίας 12 έως 14 ετών παίρνουν ένα χρηματικό ποσό αξίας 150 ευρώ για να ζήσουν μια περιπέτεια που θα πρέπει να σχεδιάσουν εξ’ ολοκλήρου μόνοι τους. Άλλοι πάνε για καγιάκ, άλλοι εργάζονται σε αγρόκτημα. Ο κύριος λόγος για τον οποίο το σχολείο αυτό κερδίζει τη φήμη του πιο συναρπαστικού σχολείου της Γερμανίας είναι ότι η πειραματική φιλοσοφία του έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πηγή: perierga.gr