ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Δύο σταθμάρχες στο ‘μικροσκόπιο’ των αρχών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Υπό διερεύνηση είναι από τις αρχές, πιθανές ευθύνες δύο σιδηροδρομικών υπαλλήλων για την προ ημερών πολύνεκρη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ιταλία, σύμφωνα με δικαστική πηγή.
Τα δύο τρένα ταξίδευαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, κινούμενα σε μονή γραμμή και συγκρούστηκαν με μεγάλη ταχύτητα. Εκτός από τους 27 νεκρούς, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, σε ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί στην γείτονα χώρα.
Να σημειωθεί ότι η γραμμή που έγινε το δυστύχημα δεν διαθέτει σηματοδότηση και οι σταθμάρχες ελέγχουν την κίνηση μέσω τηλεφώνου. Οι δικαστικές αρχές και η αστυνομία ερευνούν την υπόθεση προκειμένου να αποδώσουν ευθύνες και κατηγορίες ενώ εξετάζουν και γιατί ενώ επρόκειτο να κατασκευαστεί και δεύτερη γραμμή, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, αυτή δεν έγινε ποτέ.
Οι δύο υπάλληλοι που είναι στο «μικροσκόπιο» των αρχών είναι οι σταθμάρχες των πόλεων Corato και Andria, μεταξύ των οποίων συνέβη το δυστύχημα. Υπό διερεύνηση είναι και ένα τρίτο πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου όμως δεν έχει αποκαλυφθεί.
Μιλώντας σε ιταλικές εφημερίδες την Πέμπτη, ο σταθμάρχης της Andria, επεσήμανε ότι έπαιξε ρόλο στο δυστύχημα αλλά δεν είναι ο μοναδικός που φέρει ευθύνη. «Άφησα το τρένο να περάσει, εγώ ήμουν αυτός που του έδωσα το σήμα» είπε χαρακτηριστικά στην La Stampa, σημειώνοντας ότι εκείνη την ημέρα «υπήρχε σύγχυση γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις».
Ερευνητής ανέφερε στην εφημερίδα La Repubblica ότι η τεχνολογία της συγκεκριμένης γραμμής είναι ξεπερασμένη και έχει γίνει επικίνδυνη, καθώς τα τελευταία χρόνια μπήκαν και άλλα δρομολόγια και υπήρχε πίεση για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις.
Ο εισαγγελέας με δηλώσεις του στη La Stampa, επεσήμανε ότι το ανθρώπινο λάθος ήταν μόνο ένα μέρος της ιστορίας. «Σίγουρα δεν θα σταματήσουμε στα προφανή στοιχεία και τα απλά συμπεράσματα. Θα ψάξουμε για όλους τους υπεύθυνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται με διαφορετικούς τρόπους».
Πηγή: Reuters