ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καινοτόμο εκπαιδευτικό εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να… αλλάξει τον κόσμο – Στις 4 Ιουνίου η παρουσίαση

Ένα πολύ φιλόδοξο στόχο έχουν βάλει 3 άτομα που ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να… αλλάξουν τον κόσμο και τι καλύτερο όπως λένε, από το να αρχίσουν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο ανήκει στους εκπαιδευτικούς  Βέτα Γεωργιάδου και Άγγελο Πατσιά και στον επιχειρηματία Γιάννη Σωτηράκο, οι οποίοι θέτουν τις βάσεις για την εφαρμογή μιας καινοτόμου ιδέας στον χώρο της εκπαίδευσης, καλώντας νέους ή υποψήφιους γονείς, ή όποιον άλλον το επιθυμεί, να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, στη Μονή Λαζαριστών και στη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για ένα μεγάλο και πρωτότυπο project, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας με τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρείας και παράλληλα, τη δημιουργία ενός πρώτου σχολείου  το οποίο θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σε αυτήν την προσπάθεια, όσοι θα συμμετάσχουν οικονομικά, θα γίνουν μέτοχοι, απολαμβάνοντας μια σειρά παροχών αλλά και φυσικά μέρισμα, ενώ ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν περίπου 300 άτομα προκειμένου το όλο πρόγραμμα να τεθεί σε εφαρμογή.

Ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα που η καινοτομία είναι ο άνθρωπος

Όπως λένε οι τρείς, η φιλοσοφία και η κουλτούρα που θα διέπει τη λειτουργία του σχολείου θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, όχι από αυτό που είναι, αλλά από αυτό που κάνουν. Θα βασίζεται δε, όχι μόνο στην εκπαίδευση του παιδιού, αλλά και στην εκπαίδευση της οικογένειας, κυρίως των γονιών.

Ένα από τα  «συνθήματα» που θα υιοθετεί, είναι το «μπορείς» με την έννοια που λέει και η Βέτα Γεωργιάδου, ότι ο άνθρωπος για να βελτιωθεί, πρέπει να αλλάζει και να μη «βολεύεται». «Σήμερα τα παιδιά δεν μεγαλώνουν με φροντίδα, αλλά με υπερπροστασία καθώς οι γονείς  τους λένε διαρκώς ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι και τα παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται νέοι, έχοντας την ίδια λανθασμένη φιλοσοφία, ότι δεν μπορούν».

Από την άλλη, όπως αναφέρει ο Άγγελος Πατσιάς, το σχολείο πρέπει να είναι ευέλικτο, να αλλάζει και να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες, να είναι είναι δημοκρατικό επιτρέποντας στα παιδιά να λαμβάνουν αποφάσεις και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλα τα άλλα, για να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν.

Όλα τα παραπάνω, μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου το παιδί δεν μπαίνει σε «κουτάκια», όπου είναι κοντά και μέσα στη φύση, συλλέγοντας ερεθίσματα και τροφοδοτώντας την φαντασία του, που με τη σειρά της θα βοηθήσει ώστε να γίνει δημιουργικός άνθρωπος, ικανός να προσαρμόζεται εύκολα και να πιστεύει στον εαυτό του.

Τρεις άνθρωποι, τρείς διαφορετικές ιστορίες, ένα κοινό μέλλον

Στην ουσία, το νέο project θα ενοποιεί και θα εφαρμόζει τις μέχρι τώρα επιτυχημένες αρχές, πάνω στις οποίες δούλευαν και ο Άγγελος και η Βέτα και ο Γιάννης. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της δουλειάς τους, αφήνουν μόνο υποσχέσεις για μια πολύ καλή πορεία στο όλο εγχείρημα. Άλλωστε, τα παιδιά, ήταν και είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους.

Βέτα Γεωργιάδου

Η Βέτα  απασχολήθηκε ως εκπαιδευτικός στο δημόσιο 22 χρόνια, πριν τελικά το εγκαταλείψει για να ξεκινήσει μια δική της προσπάθεια και να ζήσει το όνειρο της. Δημιούργησε «Το Σχολειό της Φύσης», ένα πρότυπο και επιτυχημένο σχολείο, εννοείται στη φύση και συγκεκριμένα στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης. Εκεί ο άνθρωπος αναπτύσσεται ως ολότητα, μέσα σε ένα διαρκές ταξίδι αναζήτησης του εαυτού για μαθητές, γονείς και δασκάλους. Ένα σχολείο όπου τα παιδιά παίζουν και με τη λάσπη και κάνουν χωματοτσουλήθρες και μαγειρεύουν, γιατί απλά… μπορούν.

Άγγελος Πατσιάς

Ο Άγγελος λέει χαμογελώντας ότι άφησε την «ασφάλεια» που πρόσφερε το δημόσιο εν μέσω κρίσης, αφού πείστηκε από την Βέτα και τον Γιάννη να συμμετάσχει στο εγχείρημα. Τα τελευταία χρόνια ήταν δάσκαλος στον  Φουρφουρά, ένα χωριό στο ορεινό Ρέθυμνο και κατάφερε να δημιουργήσει ένα υβριδικό δημοτικό «το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων», στο οποίο, πρώτος στόχος ήταν η μάθηση και μετά τη γνώση. Μαζί με άλλους δύο δασκάλους, άλλαξαν μορφή στο τετραθέσιο σχολείο και βοήθησαν τα παιδιά να μάθουν την αυτοδιαχείριση μέσα από την κουζίνα, το θερμοκήπιο, τους βοτανόκηπους και το κοτέτσι, ενώ βγήκε στον «αέρα» και η πρώτη εκπαιδευτική διαδικτυακή τηλεόραση, ο  «Φουρφουράς TV» με τα παιδιά να αναλαμβάνουν τον ρόλο ρεπόρτερ, που ήταν και το πρώτο δείγμα εξωστρέφειας του σχολείου.

Γιάννης Σωτηράκος

Ο Γιάννης, είναι ο ορισμός του ανήσυχου ανθρώπου που δεν… βολεύεται και προσπαθεί να βρίσκεται διαρκώς σε δράση. Ιδρυτής της ΕΥ ΖΗΝ, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στον σχεδιασμό και τη διοργάνωση events με διεθνή παρουσία και ιδρυτής ή συνιδρυτής άλλων εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως O2R International δίκτυο εταιρειών experiential marketing σε 8 χώρες, Intact εταιρεία παραγωγής στη Ρωσία, Πάρκο Ρέντη ΑΕ μετέπειτα το γνωστό Allou fun park, Eco camp @ Lake Plastira πρότυπες παιδικές κατασκηνώσεις, Απολλώνιες Ακτές, Generation Alpha Ventures ), ενώ είναι ιδρυτής της Α2Κ, ενός νέου think tank για μία νέα παγκόσμια γενιά. Ειδικότητα του, το να βγάζει κάτι το καινούριο, μέσα από το λιγότερο δημιουργικό χάος και να συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με τον ανθρωπισμό.

«Αποκαλυπτήρια» στις 4 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών

Το Σάββατο στις 4 Ιουνίου 2016, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, οι τρείς αρχιτέκτονες της ιδέας θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους στο κοινό, γονείς και δημοσιογράφους που πιστεύουν ότι θα γεμίσει την αίθουσα. Εκεί ο κόσμος θα ενημερωθεί αναλυτικά για το όλο εγχείρημα και θα μάθει το πώς θα μπορέσει να συμμετάσχει, στην επιχειρηματική ιδέα, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους δεν μπορεί να αποτύχει.

Εξάλλου οι βάσεις έχουν ήδη μπει καθώς η ομάδα έχει αγοράσει στο Λάκκωμα, έκταση σχεδόν 20 στρεμμάτων όπου θα χτιστεί το σχολείο, στο οποίο εκτιμάται ότι θα πηγαίνουν περίπου 300 παιδιά, με 2 τμήματα σε κάθε τάξη και με μέγιστο τους 25 μαθητές ανά τμήμα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών θα είναι η πρώτη μιας σειράς παρουσιάσεων, με στόχο να βρεθούν οι 300 συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας, που θα δημιουργήσει μια μικρή επανάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης και με την ελπίδα η «φλόγα» αυτή, να απλωθεί γρήγορα σε όλη τη χώρα και γιατί όχι, να σπάσει και τα σύνορα της .

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK 

(Με ένα κλίκ εδώ)