MESI

Τα «μαύρα ταμεία» των αθλητών

Δυνατές συγκινήσεις, μοναδικές στιγμές, αγάπη για ζωή, πάθος για τη νίκη, μάχη για την πρωτιά. Αυτό είναι ο αθλητισμός. Αλλά όχι μόνο αυτό. Το διεθνές αθλητικό στερέωμα ταλανίζεται από σκάνδαλα επί σκανδάλων εδώ και αρκετά χρόνια, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την έννοια της κάθαρσης.

Η φύση των σκανδάλων που ταράζουν έτι περαιτέρω τα… κάθε άλλο παρά ήρεμα νερά του αθλητισμού ποικίλλει. Ξεκινά από τη διαφθορά και φτάνει μέχρι την απόλυτη μάχη των αντίπαλων συμφερόντων. Τα σκάνδαλα εκείνα όμως που το τελευταίο διάστημα έχουν στρέψει πάνω τους το φως της δημοσιότητας είναι καθαρά οικονομικής φύσεως, αφού δεν αποτελεί κοινό μυστικό πως τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου αθλητισμού σκοράρουν με την ίδια επιτυχία και στα δίχτυα… της φοροδιαφυγής!

Ηχηρά ονόματα, τρανταχτές περιπτώσεις και μαύρα ταμεία που… βγάζουν μάτι!

AdTech Ad
Panama Papers: Συνολικά 26 παράγοντες του αθλητισμού στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής όλων των εποχών

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, προκαλώντας διεθνείς κλυδωνισμούς, εμπλέκονται τα ονόματα συνολικά 26 παραγόντων του αθλητισμού! Ο λόγος για τα Panama Papers, στα οποία εμφανίζονται ηχηρά ονόματα όπως ο Αργεντίνος άσος της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι και ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, καθώς και πολλοί ακόμη αθλητές ή παράγοντες του αθλητικού κόσμου.

Ψηλά στις «μαύρες λίστες» των Panama Papers βρίσκεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, γιατί… FIFA και σκάνδαλο πάνε μαζί! Η FIFA έχει μεγάλη παρουσία στα εκατομμύρια έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), η οποία δεν εξαντλείται ούτε στον Μέσι, αλλά ούτε και στον Πλατινί.

Ο Πλατινί – στον οποίο έχει επιβληθεί αναστολή κάθε δραστηριότητας σε σχέση με το ποδόσφαιρο για έξι χρόνια μετά την ύποπτη καταβολή ποσού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που έλαβε ο πρώην πρόεδρος της FΙFA Zεπ Μπλάτερ – κατέφυγε στις υπηρεσίες της Mossack Fonseca το 2007, το έτος που έγινε πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), προκειμένου να ιδρύσει μια εταιρεία στον Παναμά.

Στα Panama Papers αναφέρονται, ακόμη, τέσσερις από τους δεκαέξι αξιωματούχους της FIFA σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα αρχεία εμφανίζεται και ο πρώην γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βαλκ. Ο Βαλκ παραιτήθηκε πριν από τρεις μήνες, όμως κάνει την εμφάνισή του στα Panama Papers, ως ιδιοκτήτης μιας εταιρείας με έδρα τις Παρθένες Νήσους.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν επίσης πως πολλοί ποδοσφαιριστές, παράγοντες, ακόμη και ομάδες είχαν καταφύγει σε εταιρείες offshore, κυρίως για να τοποθετούν εκεί τα δικαιώματα που εισέπρατταν από τη δημόσια χρήση φωτογραφιών τους. Το ICIJ αναφέρεται σε «σχεδόν 20 παίκτες υψηλού επιπέδου, στο παρελθόν ή στο παρόν, που εκπροσωπούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Μαδρίτης».

Αναφέρεται επίσης ο μεγάλος σταρ του ποδοσφαίρου, ο Λιονέλ Μέσι. Ο άσος από την Αργεντινή εμφανίζεται στα «αρχεία του Παναμά» ως συνιδιοκτήτης μαζί με τον πατέρα του μιας εταιρείας με έδρα τον Παναμά, της Mega Star Enterprises.

Το όνομά του εμφανίζεται για πρώτη φορά στα αρχεία της Mossack Fonseca στις 13 Ιουνίου 2013, δηλαδή μία ημέρα αφού το οικονομικό τμήμα της εισαγγελίας της Βαρκελώνης άσκησε δίωξη για φοροδιαφυγή σε βάρος του ποδοσφαιριστή. Τα αρχεία δείχνουν πως στις 23 Ιουνίου 2013 ο Μέσι και ο πατέρας του ήταν επίσημα ιδιοκτήτες της εταιρείας αυτής. Η οικογένεια του Αργεντινού, με ανακοίνωσή της, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή τού ποδοσφαιριστή, ενώ αναφέρεται ότι θα κινηθεί νομικά κατά των μέσων ενημέρωσης που έκαναν τις αποκαλύψεις.

Τα μπλεξίματα του Μέσι όμως δεν έχουν σταματημό. Ο Μέσι πρόσφατα βρέθηκε στα δίχτυα των ισπανικών αρχών, καθώς απέκρυψε από την εφορία εισοδήματα ύψους 1,06 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2007, 1,58 εκατ. ευρώ το 2008 και 1,53 εκατ. ευρώ το 2009. Μετά τις κατηγορίες αυτές ο κορυφαίος άσος του πλανήτη κατέβαλλε μεγάλα ποσά συν τόκους στην ισπανική εφορία για να τακτοποιήσει το χρέος. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ισπανικών μέσων ενημέρωσης, αυτό το ποσό ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ.

Άλλοι διάσημοι παίκτες όπως ο Χιλιανός επιθετικός Ιβάν Σαμοράνο ή ο Αργεντινός Γκαμπριέλ Χάινσε, πρώην αμυντικός της Παρί Σεν Ζερμέν και της Oλυμπίκ Μαρσέιγ, αναφέρονται στα Panama Papers, κυρίως για θέματα διαχείρισης των δικαιωμάτων εικόνας. Ο Χάινσε ίδρυσε το 2005 μια εταιρεία με έδρα τις Παρθένες Νήσους στην οποία καταβάλλονταν οι πληρωμές της εταιρείας Puma. Επίσημος ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν η μητέρα του.

Τα έγγραφα δείχνουν ακόμη πώς η ισπανική ομάδα Ρεάλ Σοσιεδάδ πλήρωνε πολλούς από τους ξένους παίκτες της από το 2000 έως το 2008 μέσω εξωχώριων εταιρειών που είχαν συσταθεί σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο Λιονέλ Μέσι ήταν το πρώτο μεγάλο όνομα από τον χώρο του αθλητισμού που βγήκε στην επιφάνεια των Panama Papers, αλλά όχι και το μόνο. Στα αρχεία υπάρχουν ακόμη αρκετά ονόματα εν ενεργεία αθλητών όλων των αθλημάτων και φυσικά παράγοντες του διεθνούς αθλητισμού.

Αναλυτικά:

Παράγοντες

– Τζιάνι Ινφαντίνο (πρόεδρος της FIFA)

– Μισέλ Πλατινί (πρώην πρόεδρος της UEFA)

– Χουάν Πέδρο Νταμιάνι (Ουρουγουανός μέλος της επιτροπής Ηθικής της FIFA)

– Ούγκο και Μαριάνο Χίνκις (Αργεντινός μάνατζερ, εμπλέκεται και στο σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA)

– Ζερόμ Βάλ (πρώην γενικός διευθυντής της FIFA)

– Εουχένιο Φιγκερέδο (πρώην πρόεδρος της CONMEBOL)

Πρώην ποδοσφαιριστές

– Ματίας Άσπρερ, Βαλέρι Κάρπιν, Νιχάτ Καχβετσί, Ταϊφούν Κορκούτ, Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, Γκάμπριελ Σούρερ, Σάντερ Βέστερβελτ.

Ολοι αγωνίστηκαν στη Ρεάλ Σοσιεδάδ την εποχή όπου η διοίκηση τους πλήρωνε μέσω εταιρείας στον Παναμά.

– Γκαμπριελ Χάινσε

– Μπράιν Νίλσεν

– Μαρκ Ρίπερ

– Κλάρενς Ζέεντορφ

– Ιβάν Ζαμοράνο

Εν ενεργεία ποδοσφαιριστές

– Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

– Λεονάρντο Ουγιόα (Λέστερ)

Μηχανοκίνητα Σπορ

– Άλεξ Κραβιγιέ (πρώην οδηγός στο Moto GP)

– Νίκο Ρόσμπεργκ (οδηγός της F1)

– Γιάρνο Τρούλι (πρώην οδηγός της F1)

Επαγγελματίες παίκτες Τένις και Γκολφ

– Τόμας Μπέρντιχ (Τένις)

– Νίκο Φάλντο (Γκολφ)

Τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής στον διεθνή αθλητισμό ούτε αρχίζουν, αλλά ούτε και τελειώνουν στα Panama Papers. H λίστα των υποθέσεων μακρά και πολύκροτη. Ιδού μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα…

Τα μπλεξίματα του Νεϊμάρ

Ήταν Φεβρουάριος του 2016 όταν οι αρχές της Βραζιλίας αποφάσισαν να παγώσουν όλους τους λογαριασμούς του Νεϊμάρ, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος για φοροδιαφυγή. Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σάο Πάουλο απέρριψε την έφεση του αστέρα της Μπαρτσελόνα και εξέδωσε εντάλματα για το πάγωμα της περιουσίας του σε ύψος 192.000.000 ρεάλ.

Το 2015, ο αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας, η οικογένειά του και συνεργαζόμενοι επιχειρηματίες κρίθηκαν ένοχοι για φοροδιαφυγή μεταξύ των ετών 2011 και 2013, όσο αγωνιζόταν στη Σάντος. Ο 23χρονος είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία.

Τα δικαστικά μπλεξίματα του Νεϊμάρ δεν έχουν τελειωμό, αφού σε μία διαφορετική υπόθεση, τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του μιλούσαν για τρεις ώρες σε δικαστήριο της Μαδρίτης σχετικά με τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα και το πραγματικό κόστος αυτής.

Σκάνδαλο μεγατόνων made in Italy

Μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο τον περασμένο Ιανουάριο.

Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, παράγοντες ομάδων και 35 ποδοσφαιρικοί σύλλογοι φέρονταν να εμπλέκονται στην υπόθεση, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, σε ό,τι αφορά μεταγραφές ποδοσφαιριστών κατά την περίοδο 2009-2013. Στην υπόθεση φέρονταν να εμπλέκονται περίπου 60 άτομα, ανάμεσα τους κορυφαίοι παράγοντες ομάδων και μερικοί από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει ή αγωνίζονται ακόμη στα ιταλικά γήπεδα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα ονόματα βρίσκονταν ο εκτελεστικός διευθυντής της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, ο πρόεδρος της Νάπολι, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, ο πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους και νυν γενικός διευθυντής της Παρί Σεν Ζερμέν, Ζαν Κλόντ Μπλαν, τα αφεντικά των Παλέρμο (Μαουρίσιο Τζαμπαρίνι), Τζένοα (Ενρίκο Πρετσιόζι) και Φιορεντίνα (Αντρέα Ντέλα Βάλε), ενώ έχουν συμπεριληφθεί στη μεγάλη λίστα νυν και πρώην ποδοσφαιριστές όπως ο αρχηγός της Αταλάντα, Γκέρμαν Ντένις, ο επιθετικός της Τορίνο, Τσίρο Ιμόμπιλε και ο Αντόνιο Νοτσερίνο της Μίλαν, αλλά και οι παλαίμαχοι Ερνάν Κρέσπο και Άντριαν Μούτου.

Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας είχε προχωρήσει μάλιστα σε κατασχέσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.

Πρόστιμο 815.000 ευρώ για τον Μαστσεράνο!

Τις πόρτες του Δικαστηρίου πέρασε ένα πρωινό του Ιανουαρίου ο Χαβιέρ Μαστσεράνο.

Ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα που κατηγορούνταν για φοροδιαφυγή, ομολόγησε την ενοχή του με τους δικαστές να τον καταδικάζουν σε ενός έτους φυλάκιση και παράλληλα να του επιβάλλουν πρόστιμο ύψους 815.000 ευρώ!

Ο Μαστσεράνο ομολόγησε ότι απέκρυψε 1.500.000 ευρώ από το δημόσιο κατά τη σεζόν 2011-12.

Υπόθεση SwissLeaks

Αρκετά άτομα από τον αθλητικό χώρο βρέθηκαν στις λίστες που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2015 η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ως μέρος της γιγαντιαίας έρευνας που βαφτίστηκε SwissLeaks και αφορoύσε σε δισεκατομμύρια δολάρια που πέρασαν από τους λογαριασμούς της HSBC Γενεύης μεταξύ 2005 και 2007 με στόχο τη φοροδιαφυγή ή το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Βαλεντίνο Ρόσι, ίσως ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία της μοτοσικλέτας, είχε δύο λογαριασμούς ύψους 23,9 εκατ. δολαρίων στην HSBC Γενεύης.

Ο δύο φορές πρωταθλητής της Formula 1 Φερνάντο Αλόνσο (2005 και 2006) είχε τέσσερις λογαριασμούς ύψους 42,3 εκατ. δολαρίων.

Ο Φινλανδός συνάδελφός του, Χέικι Κοβαλάινεν, είχε έναν λογαριασμό συνδεδεμένο με άλλους τρεις, από τους οποίους πέρασε το ποσό των 133.000 δολαρίων.

Το φως της δημοσιότητας είδε και το όνομα του Μαράτ Σάφιν. Ο Ρώσος βετεράνος τενίστας, πρώην Νούμερο 1 στον κόσμο, νικητής δύο Γκραν Σλαμ και βουλευτής στη ρωσική Δούμα από το 2011, είχε τρεις λογαριασμούς στην HSBC Γενεύης ύψους 4,87 εκατ. δολαρίων.

Ο Ταϊλανδός τενίστας Πάραντορν Σριτσαπάν είχε «κρύψει» 1,5 εκατ. δολάρια σε πέντε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Στη λίστα των φοροφυγάδων, τη SwissLeaks, υπήρξαν και δύο ποδοσφαιριστές: ο πολυτιμότερος παίκτης του Μουντιάλ 2010, Ντιέγο Φορλάν (1,4 εκατ. ευρώ) και ο Κριστόφ Ντιγκαρί, μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 (2 εκατ. ευρώ).

Σεισμός και στο γερμανικό ποδόσφαιρο

Ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης οδηγήθηκε τον Μάρτιο του 2014 ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, κατηγορούμενος για υπόθεση φοροδιαφυγής.

Στην έναρξη της πολύκροτης δίκης, για την υπόθεση που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ο Χένες παραδέχθηκε τη φοροδιαφυγή, η οποία ξεπερνούσε τα 18,5 εκατ. ευρώ!

Ο Χένες είχε… τότε εκφράσει τη λύπη του για την εγκληματική- όπως τη χαρακτήρισε- συμπεριφορά του, όμως διευκρίνισε πως δεν ήταν παράσιτο της κοινωνίας!

Στο κρατητήριο για φοροδιαφυγή πρώην πιλότος της F1

Ήταν τέλη του 2013 όταν ο πρώην πιλότος της Φόρμουλα 1, Μίκα Σάλο, πέρασε δύο ημέρες υπό κράτηση για φοροδιαφυγή!

Ο Σάλο είχε αγωνιστεί το 2002 για την Toyota.

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Βάνταα του Ελσίνκι κατά την επιστροφή του από το γκραν πρι της Σιγκαπούρης.

Γιατί κατηγορούν τον Τάιγκερ Γουντς

Μπορεί το όνομά του να μην εμπλέκεται ευθέως με σκάνδαλο φοροδιαφυγής, όμως κάθε φορά που ανοίγει συζήτηση για… αμοιβές, όλοι τον αναφέρουν! Ο λόγος; Για πολλούς ο εξής: Ο Τάιγκερ Γουντς θεωρείται ο πιο αδικαιολόγητα υψηλά αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο. Για τους επικριτές του, ο διάσημος παίκτης του γκολφ δεν δικαιολογεί καθόλου τα χρήματα που κερδίζει. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από χορηγίες.

Η τελευταία σημαντική νίκη του Τάιγκερ Γουντς ήταν το 2008, πριν η εμπλοκή του σε σεξουαλικό σκάνδαλο προκαλέσει πλήγμα στη φήμη του και τη δημοτικότητά του και πριν τους τραυματισμούς του.

Οι πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη χάσει αρκετές χορηγίες τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος; Ο προφανής… Οι διαφημιστές θέλουν να συναλλάσσονται μόνο με τους νικητές.