ΕΙΔΗΣΕΙΣ
marinopoulos

Μαρινόπουλος: Casus belli για τους προμηθευτές το «κούρεμα» απαιτήσεων

Αιτία πολέμου για τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος θεωρείται εξαίρεση των τραπεζών από ενδεχόμενο «κούρεμα» απαιτήσεων, αν και εφόσον κάτι τέτοιο προβλεφθεί στο σχέδιο διάσωσης της. Αν και όλη η συζήτηση είναι σε θεωρητικό επίπεδο, και αυτό γιατί το μόνο σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι αυτό που κατέθεσε η Μαρινόπουλος με την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, εν τούτοις η αγορά εκτιμά πως το σχέδιο διάσωσης το οποίο συζητείται τις ημέρες αυτές μεταξύ των τραπεζών, της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα περιλαμβάνει «κούρεμα» οφειλών.

Απλά κανείς δεν γνωρίζει τι ύψους θα είναι, στην περίπτωση που προβλέπεται κάτι τέτοιο, αν θα είναι κλιμακωτό ή οριζόντιο και αν κούρεμα  θα «υποστούν μόνο» όσοι προμηθευτές επιθυμούν άμεση αποπληρωμή.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να δεχθούμε κούρεμα αν δεν κουρευτούν και τα χρέη που έχει η Μαρινόπουλος προς τις Τράπεζες», έλεγε χθες αργά το βράδυ στο Capital.gr επιχειρηματίας μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας. «Δεν μπορεί οι προμηθευτές & οι λοιποί πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) της Μαρινόπουλος στους οποίους οφείλει 722,783 εκατ. ευρώ να πουν ναι στο κούρεμα και στο απυρόβλητο να μείνουν οι τράπεζες, leasing, κλπ. στους οποίους οφείλει κοντά στα 500 εκατ. ευρώ”.

Έτερος επιχειρηματίας εκτίμησε πως η αγορά στην περίπτωση που υπάρξει επιμερισμός κινδύνου και αναλάβουν και οι τράπεζες μέρος του κόστους της διάσωσης, «η δύσκολη άσκηση σωτηρίας της Μαρινόπουλος συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να βγει και για τον λόγο οι προμηθευτές θα δεχθούν κούρεμα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα ξεπεράσει το 50%.»

Εν αντιθέσει με μερίδα προμηθευτών που εμφανίζεται ανοικτή στο να δεχθεί κούρεμα, στη λογική του μη χείρον βέλτιστον, οι τράπεζες έχουν τραβήξει κόκκινη γραμμή σε αυτό το σενάριο.

«Δεν μπορούν οι τράπεζες να κουρέψουν δάνεια που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον ανταγωνισμό», έλεγε στέλεχος τράπεζας αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο οι Τράπεζες να συναινέσουν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους έναντι της Μαρινόπουλος. «Στόχος του τραπεζικού συστήματος είναι να διευκολύνει μια κατάσταση μέσω επιμήκυνσης των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος» υποστήριξε άλλο τραπεζικό στέλεχος σημειώνοντας πως: «οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να αναλάβουν ενέργειες μαζί με τον επιχειρηματία για να βρεθεί βιώσιμο σχήμα.»  «Για εμάς πελάτης είναι ο Μαρινόπουλος», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνομιλίας μας το ίδιο στέλεχος σημειώνοντας πως η οποία πρόταση των τραπεζών θα διατυπωθεί στο Δικαστήριο στις 21 Σεπτεμβρίου οπότε και έχει ορισθεί να εκδικασθεί η αίτηση υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99.

Βέβαια υπάρχει το ενδεχόμενο, από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των Τραπεζών, της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη να βγει «λευκός καπνός», οπότε η πρόταση των τραπεζών, (και φυσικά όλο το σχέδιο διάσωσης), να γίνει γνωστή πολύ πριν την 21η Σεπτεμβρίου. Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με το ίδιο τραπεζικό στέλεχος είναι «η Μαρινόπουλος θα αποσύρει την αίτηση υπαγωγή της στο άρθρο 99.»

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των διαπραγματεύσεων, πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι θα υπάρχει στο τέλος της εβδομάδας το αργότερο στις αρχές της επόμενης έλεγε πηγή με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: capital.gr