Fulaki-kagkela_photo_photo

Έπαθαν… αμνησία οι σωφρονιστικοί του Μαλανδρίνου

Πέπλο… άγνοιας κάλυψε χθες τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης για τις ευθύνες των συναδέλφων τους στον θάνατο του κρατούμενου Ιλίε Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι ίδιοι επέδειξαν απόλυτη ψυχραιμία, παρότι λίγη ώρα νωρίτερα ο κρατούμενος είχε σκοτώσει τον αρχιφύλακά τους.

«Δεν θυμάμαι τι ακριβώς είχε γίνει», απάντησε πέντε φορές σωφρονιστικός υπάλληλος του Μαλανδρίνου. «Δεν μπορώ να υποθέσω τι του συνέβη», συμπλήρωσε άλλες δύο φορές προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο 42χρονος είχε μεταχθεί εκτάκτως από το Μαλανδρίνο στη Νιγρίτα τον Μάρτιο του 2014, καθώς μετά το αιματηρό επεισόδιο με τη δολοφονία του αρχιφύλακα κρίθηκε πως αν έμενε στις ίδιες φυλακές θα κινδύνευε. Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου κάθονται 14 σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας, οι οποίοι κατηγορούνται για πρόκληση βασανιστηρίων μέχρι θανάτου του κρατούμενου, για λόγους αντεκδίκησης στη δολοφονία του συναδέλφου τους. Κατηγορούμενος είναι και ο διευθυντής της Νιγρίτας για παράβαση καθήκοντος, με την έννοια ότι δεν τους απέτρεψε από το να τον βασανίσουν.

Οι πρώτοι σωφρονιστικοί του Μαλανδρίνου που κατέθεσαν χθες επέμειναν πως όταν ο κρατούμενος απομονώθηκε σε ειδικό κελί, είχε μόνο ένα τραύμα στο μάτι, το οποίο προκλήθηκε από τη συμπλοκή που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του αρχιφύλακα Γ. Τσιρώνη. «Oι συνάδελφοι διατήρησαν ως όφειλαν την ψυχραιμία τους. Θεωρώ ότι δεν ασκήθηκε βία στον κρατούμενο», υποστήριξε ο τότε πρόεδρος των υπαλλήλων στο Μαλανδρίνο. Συμπλήρωσε πως χωρίς να έχει ιδία άποψη, του είπαν ότι ο Καρέλι είχε «ένα κόψιμο στο χέρι και ένα χτύπημα στο μάτι, που δεν θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρά».

Ακάλυπτοι

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία οι σωφρονιστικοί του Μαλανδρίνου άφησαν εντελώς ακάλυπτους τους συναδέλφους τους στη Νιγρίτα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το βαρύ κατηγορητήριο των βασανιστηρίων μέχρι θανάτου του αλβανού κρατούμενου. Ουσιαστικά υποστήριξαν πως τα μοναδικά τραύματα που προκλήθηκαν στον 42χρονο πριν από τη μεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας ήταν από τη συμπλοκή στο αιματηρό επεισόδιο με τη δολοφονία του αρχιφύλακα.

Το ίδιο συνέβη και με τις καταθέσεις των αστυνομικών από τη Φωκίδα, οι οποίοι έδειξαν τους σωφρονιστικούς της Νιγρίτας ως βασικούς υπεύθυνους για τον θάνατο του κρατούμενου. Μάλιστα όσοι συμμετείχαν στη μεταγωγή του από την Άμφισσα στη Νιγρίτα μίλησαν για εκρηκτικές καταστάσεις ακόμη και στο προαύλιο της φυλακής των Σερρών, όπου οι σωφρονιστικοί είχαν επιφυλάξει υποδοχή με βρισιές και χτυπήματα στον κρατούμενο.
Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την άλλη εβδομάδα.
Πηγή: Μακεδονία (του Κώστα Καντούρη)