ΕΙΔΗΣΕΙΣ
diki-dikastirio-aithousa-dikastiriou

Καταδίκασαν τον δήμο Θεσσαλονίκης για τροχαίο μοτοσικλετιστή

Στον δήμο Θεσσαλονίκης επέρριψε τις ευθύνες το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης για τον θάνατο μοτοσικλετιστή στην οδό Εγνατία, στο κέντρο της πόλης, λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή στον τότε αντιδήμαρχο και στον προϊστάμενο του τμήματος οδοποιίας, ενώ αθώωσε τον υπεύθυνο εργοταξίου του μετρό, που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα.

Το θανατηφόρο τροχαίο έγινε στις 14 Ιουλίου 2009 στη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Χαλκέων, όταν ο άτυχος 32χρονος μοτοσικλετιστής κινούνταν στην αριστερή λωρίδα του δρόμου με κατεύθυνση το Βαρδάρι. Όπως αναφέρθηκε στην ακροαματική διαδικασία, ενώπιον του εφετείου πλημμελημάτων, ο δρόμος είχε κοιλώματα, εγκάρσιες αυλακώσεις μέχρι και ρήγματα, λόγω των έργων του μετρό, που είχαν συνέπεια ο μοτοσικλετιστής να χάσει τον έλεγχο, να μην καταφέρει να φρενάρει και να πέσει αρχικά σε προπορευόμενο επιβατικό αυτοκίνητο, για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες διερχόμενου λεωφορείου του ΟΑΣΘ. Ο οδηγός έχασε τη ζωή του λόγω των συντριπτικών καταγμάτων σε όλο του το σώμα και ειδικά στο κεφάλι.

Στις απολογίες τους οι εκπρόσωποι του δήμου και συγκεκριμένα ο πρώην αντιδήμαρχος οδοποιίας Β. Δημητρίου και ο αρμόδιος τεχνικός προϊστάμενος, οι οποίοι καταδικάστηκαν, υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένοι τομείς είχαν παραδοθεί στην Αττικό Μετρό, που είχε την ευθύνη, και ότι η περιοχή λόγω των έργων ήταν για μεγάλο διάστημα εργοτάξιο. Αντίθετα ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας του έργου, που αθωώθηκε, υποστήριξε ότι αρμόδιος για τη συντήρηση και την εποπτεία ήταν ο δήμος. Το δικαστήριο δέχτηκε την άποψη του τελευταίου, ότι την ευθύνη της συντήρησης είχε ο δήμος, παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη του εισαγγελέα της έδρας, που ζήτησε την ενοχή μόνο του υπεύθυνου του μετρό και την απαλλαγή των εκπροσώπων του δήμου.

Πηγή: Μακεδονία (του Κώστα Καντούρη)