ΕΙΔΗΣΕΙΣ
marinopoulos

«Πυρετός» για την επόμενη ημέρα της Μαρινόπουλος

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών να πραγματοποιούνται από χθες σε τεχνικό επίπεδο, συνεχίζεται η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στον «γόρδιο δεσμό” της Μαρινόπουλος.
Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Capital.gr πως τη Δευτέρα, οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των τραπεζών, της Σκλαβενίτης και της Μαρινόπουλος, έγινε ένα βήμα προσέγγισης προς την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το μείζον πρόβλημα της Μαρινόπουλος, η οποία αν καταρρεύσει θα συμπαρασύρει εκατοντάδες επιχειρήσεις και ολόκληρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

«Ωστόσο πιο ξεκάθαρη και ουσιαστική εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι θα έχουμε στα τέλη της εβδομάδας», είπε στο Capital.gr, άλλη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Το τι τελικά θα γίνει, αν δηλαδή το deal με τη Σκλαβενίτης θα μπορέσει να προχωρήσει, πως θα γίνει τελικά η αναδιάρθρωση της Μαρινόπουλος, αν αυτή θα περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών και τι ύψους θα είναι αυτή, αν στην εικόνα θα υπάρχει άμεση καταβολή μετρητών και ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης, θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τι συζητά η αγορά

Μέχρι τότε η αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής απευχόμενη «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Τραπεζών, της Σκλαβενίτης και της Μαρινόπουλος, διότι κάτι τέτοιο όπως πολλοί φοβούνται θα οδηγήσει τη Μαρινόπουλος σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες και προς την κατάρρευση, τη στιγμή μάλιστα που κανένας άλλος γνωστός παίκτης της αγοράς δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει αυτό το βάρος.

Άλλη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις υποστήριξε στο Capital.gr πως τα πράγματα κινούνται γρήγορα, εκφράζοντας την εκτίμησή πως αν όχι στις επόμενες 2 εβδομάδες, το πολύ σε 3 εβδομάδες από σήμερα θα έχει υπάρξει πλάνο εξυγίανσης. Ο ίδιος ανέφερε πως αν τα πράγματα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της συμφωνίας, θα επέλθει ηρεμία στην αγορά, κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη ημέρα. «Είναι ένα δύσκολο case, το οποίο αν συμφωνήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, μπορεί να βγει», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνομιλίας μας.

«Προέχει η σωτηρία του ομίλου»

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση προέχει η σωτηρία του ομίλου και των θέσεων εργασίας και ότι σεναριολογίες περί δήθεν ενδιαφέροντος από άλλους λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Εκτίμησε δε πως η Pricewaterhouse Coopers, η οποία έχει αναλάβει το due diligence θα το ολοκληρώσει μέσα στους χρόνους που απαιτούνται και αυτό γιατί έχει εικόνα της εταιρείας Μαρινόπουλος.

Εν τω μεταξύ στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία μπορεί να ανάψει άμεσα το «πράσινο φως» όπως προβλέπει η νομοθεσία αν υποβληθεί αίτηση παρέκκλισης. Σε αυτή την περίπτωση, το deal θα προχωρήσει, και σε δεύτερο χρόνο όταν η Ανεξάρτητη Αρχή βγάλει την απόφασή της δεν αποκλείεται να ζητήσει να γίνουν κάποιες αλλαγές, κυρίως σε ότι αφορά στο σκέλος του δικτύου προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα ανταγωνισμού σε περιοχές όπως η Αττική, στην οποία κατά βάση δραστηριοποιείται η αλυσίδα Σκλαβενίτης.