xalkidiki

Καταγγελίες: «Μάστιγα» τα παράνομα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Χαλκιδική

Οργιάζει η παρανομία στον χώρο του τουρισμού στην Χαλκιδική σε βάρος αφενός των επαγγελματιών του κλάδου και αφετέρου των χιλιάδων επισκεπτών που επιλέγουν τον προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων του νομού, λειτουργούν 3.000 επιχειρήσεις με 35 χιλιάδες κλίνες, οι οποίες είναι νόμιμες και φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ. Την ίδια ώρα επιτήδειοι ιδιοκτήτες ακινήτων εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία συστηματικών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές μετατρέπουν τους χώρους που διαθέτουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή επισκεπτών που επιδιώκουν να αποφύγουν τις «ακριβές» διακοπές.

5.000 παράνομες κλίνες

Αίσθηση προκαλούν όσα αποκαλύπτει στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής.Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των παράνομων κρεβατιών στο νομό ανέρχεται στις πέντε χιλιάδες και στις 200 χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα.«Δυστυχώς υπάρχουν πολλές παράνομες κλίνες και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς ύστερα και από την απελευθέρωση της μίσθωσης των τουριστικών κατοικιών που νομοθετήθηκε στα τέλη του 2015», σημειώνει ο κ. Χαδαλής.

Οι επιχειρηματίες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το φαινόμενο, καθώς όπως υποστηρίζουν είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. «Τα νόμιμα συγκροτήματα έχουν πιστοποιηθεί κατάλληλα, έχουν κατηγοριοποιηθεί με τα ‘κλειδιά’ και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία», εξηγεί ο κ. Χαδαλής. «Αντίθετα τα παράνομα καταλύματα λειτουργούν χωρίς καμία προδιαγραφή και είναι πιθανό να θέσουν ακόμη και σε κίνδυνο την ασφάλεια των τουριστών», προσθέτει κάνοντας λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η διαμονή σε μη εγκεκριμένα δωμάτια καθίσταται επικίνδυνη και η ανεμελιά των θερινών διακοπών μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη ακόμη και με μοιραίες συνέπειες. «Μια νόμιμη επιχείρηση διαθέτει ασφάλεια αστικής ευθύνης και σε περίπτωση ατυχήματος εντός του χώρου της καταβάλλεται αποζημίωση στον πελάτη. Επιπλέον, διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα πυρασφάλειας», εξηγεί.

Η καταλληλότητα του κτιρίου από πλευράς στατικότητας είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα, καθώς σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί ο κατάλληλος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες όλα βρίσκονται στον αέρα.

Η συγκεκριμένη «πληγή» του ελληνικού τουρισμού έχει επιπτώσεις και στα κρατικά έσοδα, με τις απώλειες να ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.«Είναι απαράδεκτο οι συνεπείς επιχειρηματίες να καταβάλλουμε φόρους, όπως ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, τέλος διανυκτέρευσης και την ίδια στιγμή να έχουμε ως ‘ανταγωνιστές’ επιτήδειους, οι οποίοι δεν αποδίδουν ούτε ευρώ»,υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων.

Για το ζήτημα έχουν ενημερωθεί τόσο ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού όσο και η καθ’ ύλη αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Έλενα Κουντουρά.

Πηγή: halkidikifocus.gr