ΕΙΔΗΣΕΙΣ
GIATROS

Παιδίατρος στην Χαλκιδική; Μετά το καλοκαίρι και… βλέπουμε!

Ένας μήνας συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που ανέκυψε το σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη παιδίατρου στην Χαλκιδική και ειδικότερα στις περιοχές των Δήμων Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας.

H κατάσταση επιδεινώθηκε ύστερα από την επιστροφή της μοναδικής παιδίατρου που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Νέας Καλλικράτειας στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, όπου υπάρχει η οργανική της θέση. Τα Κέντρα Υγείας Νέων Μουδανιών και Κασσάνδρειας δεν διαθέτουν παιδίατρο εδώ και πολύ καιρό με αποτέλεσμα οι γονείς να ψάχνουν γιατρό για το παιδί τους με… το κυάλι.

Οι νέες εξελίξεις

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία προκηρύξεων θέσεων της περιόδου 2010-2011 που είχαν «παγώσει» λόγω μνημονίου. Πρόκειται για μία θέση παιδίατρου στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών και μία για το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας. «Ο διαγωνισμός έχει προχωρήσει ικανοποιητικά και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση των διορισμών. Ελπίζουμε ότι θα τους αποδεχτούν οι υποψήφιοι», ανέφερε στο halkidikifocus.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, Ναταλία Κεσίδου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες με συνέπεια η τοποθέτηση των δύο παιδίατρων να προσδιορίζεται χρονικά στο τέλος του καλοκαιριού. Συνεπώς η περίοδος αιχμής, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται στον «αέρα».

Στάση αναμονής για τις μετακινήσεις

Στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, η Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης εξέτασε το ενδεχόμενο μετακίνησης παιδίατρου από το Κιλκίς στην Χαλκιδική, ύστερα από την εκκένωση της Ειδομένης από τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν αυτό το ενδεχόμενο έχει ατονήσει, καθώς αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των εκκρεμών διαγωνισμών.

Μόνο τα επείγοντα

Η έλλειψη παιδίατρου από τρεις κομβικής σημασίας δημόσιες υγειονομικές μονάδες της Χαλκιδικής δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών και στη λειτουργία του Νοσοκομείου Πολυγύρου. Τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία. Προτεραιότητα δίνεται στα επείγοντα περιστατικά ενώ με καθυστέρηση γίνεται η έκδοση των βεβαιώσεων και των πιστοποιητικών υγείας για τις εγγραφές των μαθητών σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς. «Οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των τακτικών περιστατικών, των παιδικών εμβολιασμών και της έκδοσης πιστοποιητικών είναι αναπόφευκτες καθώς το ιατρικό προσωπικό που έχει απομείνει δεν επαρκεί», τόνισε η κ. Κεσίδου.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, καθώς πρόκειται για μία από τις πολυπληθείς πόλεις της Χαλκιδικής ενώ η ίδια μονάδα εξυπηρετεί και όλα τα γειτονικά χωριά και οικισμούς.
Γενικοί γιατροί σε… ρόλο παιδίατρου

Τα απλά παιδιατρικά περιστατικά που προσέρχονται στα τρία «ορφανά» από παιδίατρο Κέντρα Υγείας, τα αναλαμβάνουν οι Γενικοί γιατροί ενώ οι πιο πολύπλοκες περιπτώσεις διακομίζονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου ή στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπιστούν από παιδίατρο. «Ο Γενικός γιατρός, λόγω της ειδικότητάς του, μπορεί να εξυπηρετήσει κανονικά ένα απλό περιστατικό. Από την άλλη πλευρά, ούτε οι συνάδελφοι Γενικής Ιατρικής περισσεύουν για να καλύπτουν όλες τις έκτακτες ανάγκες. Έτσι, οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο», εξήγησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής.