ΕΙΔΗΣΕΙΣ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λιγοστεύει το νερό, ανησυχία στη Χαλκιδική για τα φράγματα!

Έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η πρόσφατη απάντηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς σχετικά με την πορεία υλοποίησης των τριών φραγμάτων στο νομό, Χαβρία, Ολύνθιου και Πετρένιων.

Σύμφωνα με όσα απάντησε ο αρμόδιος υπουργός στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το φράγμα στον ποταμό Χαβρία αποτελεί έργο εθνικού επιπέδου σε αντίθεση με τα άλλα δύο αντίστοιχα έργα σε Ολύνθιο και Πετρένια. Τα τελευταία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών Υποδομών.

Επιπλέον, στο έγγραφο της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων του υπουργείου Υποδομών τονίζεται μεταξύ άλλων πως για το φράγμα Χαβρία «έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί οι οριστικές μελέτες και το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2016 με συνολικό προτεινόμενο προϋπολογισμό 90 εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο «για τα έργα ύδρευσης από το φράγμα Ολυνθίου «έχει ολοκληρωθεί η αναγνωριστική μελέτη με αντικείμενο την επιλογή της βέλτιστης θέσης δημιουργίας ταμιευτήρα. […]. Δεν έχει προγραμματιστεί η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Τέλος, για το φράγμα Πετρενίων έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τόσο για την κατασκευή του φράγματος όσο και για τα έργα επεξεργασίας και μεταφοράς του νερού. «Το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Π.Δ.Ε. του έτους 2016 με συνολικό προτεινόμενο προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ», αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. «Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω έργα (σ.σ. τα τρία φράγματα) περιλαμβάνονται στο Εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (άξονας 14, επενδυτική προτεραιότητα 6ΙΙ, ειδικός στόχος 31, δράση 24) αλλά δεν ονοματίζονται στην 1η και 2η εξειδίκευση του προγράμματος», καταλήγει το έγγραφο της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε θέσει ως «εμπροσθοβαρή» έργα του νέου ΕΣΠΑ τα τρία φράγματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής

Τη σημασία υλοποίησης των φραγμάτων στην Χαλκιδική τονίζει εκ νέου ο αντιπεριφερειάρχης, Ιωάννης Γιώργος. «Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μας ενδιαφέρει να ενταχθούν τα συγκεκριμένα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ήδη θα έπρεπε να είναι ενταγμένα, τουλάχιστον το φράγμα του Χαβρία επειδή έχει τη σχετική μελετητική ωριμότητα», υπογραμμίζει στο halkidikifocus.gr. «Στις αρχές του έτους σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Υποδομών είχαμε την πληροφόρηση ότι το έργο θα προχωρήσει. Αντίθετα, από μια πρώτη προσέγγιση στην απάντηση που δόθηκε στον τοπικό βουλευτή διαπιστώνουμε ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό», συμπληρώνει ο κ. Γιώργος, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις.
Νέα «κάθοδος» στην Αθήνα

Για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την κατασκευή των φραγμάτων έχει ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και όπως γνωστοποιεί στο halkidikifocus.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, θα προγραμματιστεί άμεσα νέα συνάντηση στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Λιγοστεύει το νερό στην Χαλκιδική

Ο κ. Γιώργος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή μείωση των υδατικών αποθεμάτων στην Χαλκιδική. «Η λειψυδρία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το νομό. Ήδη, στην Κασσάνδρα πολλές γεωτρήσεις εμφανίζουν υφαλμύρωση και μετά από 8-10 χρόνια η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη», σημειώνει με έμφαση ο αντιπεριφερειάρχης.