halkidiki

Με απώλειες μέχρι 15% η φετινή τουριστική σεζόν για τη Χαλκιδική

Παρά το γεγονός ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής είναι ιδιαίτερα υψηλές αυτή την εποχή και το ίδιο δείχνουν οι κρατήσεις για τον Αύγουστο, η τουριστική σεζόν εκτιμάται ότι θα κλείσει με απώλειες, καθώς οι 30 πρώτες μέρες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, με πολύ χαμηλές πληρότητες. Οι τρομοκρατικές ενέργειες στα αεροδρόμια της Ευρώπης, το προσφυγικό, η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που επηρέασαν στο κακό ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν στη Χαλκιδική.

Από την άλλη, μήνας κλειδί για το μέγεθος των απωλειών θα είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς θα καθορίσει αν θα αμβλυνθούν περαιτέρω οι απώλειες ή όχι.

Παράλληλα, στα θετικά για τη φετινή τουριστική περίοδο υπήρξε η μαζική προσέλευση Τούρκων τουριστών, από την 1η έως τις 10 Ιουλίου, ημέρες αργίας για τη γείτονα χώρα, καθώς γιορτάζεται το Μπαϊράμι, ενώ εκτιμάται ότι ίδιες εικόνες θα έχουμε και τον Αύγουστο, που επίσης υπάρχει αργία αρκετών ημερώ στην Τουρκία.

Μετράνε τις απώλειες οι άνθρωποι του Τουρισμού

«Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε απώλειες της τάξης του 15%» δήλωσε στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού του νομού, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος από την αρχή της σεζόν έκανε λόγο για μια «δύσκολη χρονιά».

Όπως εξήγησε ο κ. Τάσιος, το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας επηρέασε αρνητικά την αρχή της σεζόν στα ξενοδοχεία, με τον πρώτο μήνα να κυλά σχεδόν «νεκρός». Στη συνέχεια τα πράγματα βελτιώθηκαν, για να έχουμε αυτή τη στιγμή υψηλές πληρότητες και παράλληλα οι κρατήσεις του Αυγούστου δείχνουν επίσης ότι η τουριστική κίνηση θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό.

Πάντως ο κ. Τάσιος τόνισε ότι ο Σεπτέμβριο θα είναι καθοριστικός μήνας για τον γενικότερο απολογισμό: «Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο ανέρχονται στο 50% – επεσήμανε, σημειώνοντας ότι – αν αυξηθούν το επόμενο διάστημα με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα έχουμε μείωση των απωλειών». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι ο απολογισμός θα είναι αρνητικός σε σχέση με το 2015, που επίσης είχαν σημειωθεί απώλειες, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ και γενικότερα η υψηλή φορολογία που υπάρχει στην Ελλάδα, επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν.

Με απώλειες μεταξύ 5% και 10% εκτιμά ότι θα κλείσει το φετινό καλοκαίρι, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Χαλκιδικής,Δημήτρης Χαδαλής. Όπως τόνισε ο κ. Χαδαλής στο halkidikifocus, ενώ οι Βαλκάνιοι τουρίστες παραμένουν στα περσινά επίπεδα (με μια μικρή μείωση των Σέρβων και μικρή αύξηση των Ρουμάνων, που ισοροπεί το ισοζύγιο των Βαλκάνιων επισκεπτών) υπάρχει ιδιαίτερη μείωση από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, που επηρεάζει το αποτέλεσμα. Όπως εξήγησε ο κ. Χαδαλής, οι Ευρωπαίοι νοιώθουν ανασφάλεια να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, ενώ αντίθετα οι Βαλκάνιοι έρχονται στη Χαλκιδική οδικώς.

«Ανάσα» η επέλαση των Τούρκων

2.500 με 3.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. «Ήταν αισθητή η παρουσία των Τούρκων στη Χαλκιδική αυτό το 10ήμερο», επεσήμανε ο κ. Χαδαλής, τονίζοντας: «Φέτος ήρθαν στο νομό τριπλάσιοι από πέρυσι και ελπίζουμε αυτό το κύμα να συνεχιστεί».
Να σημειώσουμε ότι σχεδόν το σύνολο των Τούρκων τουριστών ήρθε επίσης οδικώς από τον Έβρο, μεμονωμένα και με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Όπως είπε ο κ. Τάσιος οι αφήξεις των Τούρκων «θύμισαν παλιές εποχές», καθώς υπήρξε μεγάλη διασπορά σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, αλλά και διασπορά στα καταστήματα, ταβέρνες κλπ. «Είναι μια νέα αγορά, πολλά υποσχόμενη για το μέλλον» επεσήμανε ο κ. Τάσιος, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής την τελευταία 4ετία, με το άνοιγμα που έκανε προς την Τουρκία, δείχνουν να δικαιώνονται, καθώς πλέον η Χαλκιδική έχει αρχίσει να είναι αναγνωρίσιμος προορισμός στους κατοίκους της Τουρκίας.

Τέλος, για την αύξηση του «τουρκικού τουριστικού κύματος» ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθούν δύο παράγοντες: Πρώτον το θέμα της βίζας (για τα μπλε διαβατήρια) η οποία πρέπει να εκδίδεται σε 48 ώρες (όπως με τους Ρώσουςτουρίστες) και όχι σε 72, όπως γίνεται τώρα και δεύτερον οι κτηριακές υποδομές στο Τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, που μετά το 1978 δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση.

 

Πηγή: halkidikifocus.gr