krasi-poto

Δράμα: Ταξίδι στη γεύση του κρασιού και τις εμπειρίες των γεύσεων του Διονύσου

Για ακόμη μία χρονιά η ακριτική Δράμα προβάλει, με τον καλύτερο τρόπο, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχει στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και αυτό δεν είναι άλλο από το κρασί.

 Το πολυθρύλητο και χρυσοφόρο όρος Παγγαίο είναι το μαγικό συστατικό, στο οποίο οφείλεται η παράγωγη εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, διεθνώς αναγνωρισμένου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αλλά και στα χωριά του Παγγαίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, βρίσκονται ορισμένες από τις καλύτερες οργανωμένες οινοποιητικές μονάδες των Βαλκανίων, που αγκαλιάζονται από χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 23 έως και τις 29 Μαΐου, οι τοπικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής συνεργάζονται αρμονικά και προβάλουν το κρασί, μέσα από μία σειρά αξιόλογων ενημερωτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, προτρέποντας ντόπιους και επισκέπτες, όχι μόνο να το γευθούν, αλλά να γνωρίσουν από κοντά την παραγωγική διαδικασία του, να ενημερωθούν για την ιστορία του και να περιηγηθούν σε χώρους γεμάτους αρώματα, χρώματα και γεύσεις, ανακαλύπτοντας την οινική παραγωγή της Δράμας.

H οργανωτική επιτροπή της «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2016» φιλοδοξεί και φέτος, μέσα από τις ποικίλες δράσεις, να προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες οινογνωσίας, να τους μυήσει στα μυστικά του κρασιού και να τους ταξιδέψει στην ιστορία της περιοχής, που είναι συνυφασμένη με τη λατρεία του θεού Διονύσου.

Τα συνολικά επτά οινοποιεία της περιοχής ανοίγουν τις πόρτες τους και ετοιμάζονται να δώσουν στους επισκέπτες αυτό που γνωρίζουν τόσο καλά.. μία διαδρομή που περνά μέσα από τον πολιτισμό και την εμπειρία της οινογευσίας. Αυτή η γευστική διαδρομή ντύνεται με μουσικές, ήχους, τύμπανα, μπάντες, μυστικές και σπάνιες συνταγές, δημιουργούν μία χαλαρή διάθεση και μία ευφορία που όμως δεν ζαλίζει, ούτε κουράζει, απλώς σε ταξιδεύει, όπως ένα καλό κόκκινο κρασί ποικιλίας Merlot παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι.

Το κρασί αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού πολιτισμού για πάνω από 4.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία οίνου παρουσιάζει τεράστιες βελτιώσεις, με σοβαρές επενδύσεις στη σύγχρονη τεχνολογία της οινοποίησης, οργανωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα κρασιά της Δράμας συνεχίζουν να λαμβάνουν τα υψηλότερα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και την αναγνώριση που τους αξίζει σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η Αναπτυξιακή Δράμας και ο δήμος Δράμας πραγματοποιούν τη «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2016», μία γιορτή του κρασιού, μόα πανδαισία γεύσεων, αρωμάτων, χρωμάτων και ηχοχρωμάτων.

Ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων της «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2016» τόνισε ότι «αυτό που κάνει το κρασί της Δράμας τόσο μοναδικό είναι οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται εδώ, οι οινοπαραγωγοί, οι οινολόγοι, όλοι όσοι ασχολούνται και εργάζονται στα οινοποιεία και κυρίως οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής μας, που συνδέουν το κρασί με την καθημερινή ζωή και το ανάγουν ως πολύτιμη πηγή ευεξίας. Είναι, λοιπόν, χρέος της δημοτικής Αρχής να υποστηρίξει τη γιορτή του κρασιού, τη «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2016». Πρόκειται για ένα γεγονός που ξετυλίγεται από τους αμπελώνες μέχρι τους δρόμους της πόλης, με επίκεντρο τον οίνο. Πρόκειται για μία γιορτή, που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη και φίλο του κρασιού να επισκεφθεί τα ξακουστά οινοποιεία της Δράμας, να ζήσει την εμπειρία του κρασιού και να ξεφαντώσει στα στέκια και τους δρόμους της Δράμας, σε ένα πλήθος εκδηλώσεων, γευόμενος, παράλληλα, τη φιλοξενία των κατοίκων».

«Η Δράμα ταυτίζεται με τον πολιτισμό της γεύσης. Γνώση και βίωμα. Η πόλη γίνεται ένα βιωματικό εργαστήριο, αφιερωμένο στην εμπειρική προσέγγιση της ιδιοτυπίας των οίνων της περιοχής και στην απόλαυση της ιδιαίτερης κουλτούρας τους. Είναι ένα ταξίδι του μυαλού και της ψυχής μέσα από αρώματα, εικόνες και μυρωδιές», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης.

Πηγή: Έθνος