Μπορεί όλες μας να έχουμε ακουστά τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων αλόης στην επιδερμίδα και την περιποίηση του σώματος μας, όμως, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να μάθετε και για την καταλυτική επίδραση που μπορεί να έχει σε διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε.
Τι είναι η αλόη;
Η αλόη (που συχνά αποκαλείται aloe vera) είναι ένα φυτό παρόμοιο με τον κάκτο. Παράγει τζελ που χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Το τζελ αυτό βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος των φύλλων του φυτού, ενώ ακριβώς κάτω από το «δέρμα» του υπάρχει μία ουσία κίτρινου χρώματος η οποία χρησιμοποιείται επίσης για φαρμακευτικούς σκοπούς. Κάποια προϊόντα αλόης παρασκευάζονται από ολόκληρο θρυμματισμένο φύλλο, έτσι ώστε να περιέχουν και τις δύο αυτές ουσίες.
Πώς λαμβάνεται η αλόη;
Τα φάρμακα αλόης μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή να εφαρμοστούν στο δέρμα. Από του στόματος λήψη γίνεται για ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα, οι ασθένειες του εντέρου συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας, του πυρετού, του κνησμού και της φλεγμονής όπου χρησιμοποιείται ως τονωτικό. Χρησιμοποιείται, επίσης, για έλκη στομάχου, για τον διαβήτη, για το άσθμα καθώς και για τη θεραπεία ορισμένων παρενεργειών της θεραπείας με ακτινοβολίες.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι ευεργετική η αλόη;
Η τοπική θεραπεία αλόης είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως τα εγκαύματα, τα ηλιακά εγκαύματα, τα κρυοπαγήματα, η ψωρίαση και οι πληγές από το κρύο. Επιπλέον, το ζελέ αλόης χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην επούλωση χειρουργικών πληγών και ελκών. Υπάρχει επιστημονική βάση στις ιδιότητες αυτές της αλόης: ορισμένες χημικές ουσίες του τζελ της αλόης αυξάνουν την κυκλοφορία στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, ενώ είναι και βακτηριοκτόνα.
Η από του στόματος λήψη αλόης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Λιγότερο συχνά χρησιμοποιείται για την επιληψία, το άσθμα, τα κρυολογήματα, την αιμορραγία, την απουσία εμμήνου ρύσης, της κολίτιδας, της θλίψης, των αιμορροΐδων, της φλεβίτιδας, της θυλακίτιδας, της οστεοαρθρίτιδας, του γλαυκώματος και άλλων προβλημάτων όρασης.
Προσοχή! Η από του στόματος λήψη αλόης ενδέχεται να μην είναι ασφαλής σε υψηλές δόσεις.
Πηγή: boro.gr