ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπογονιμότητα από αντηλιακά!

Ερευνητές εντόπισαν χημικές ουσίες που αποδυναμώνουν τα σπερματοζωάρια

Χημικές ουσίες που υπάρχουν σε αντηλιακές κρέμες ενοχοποιούνται για την αύξηση της υπογονιμότητας στους άντρες, προειδοποιούν ερευνητές του University of Copenhagen. Πρόκειται για ουσίες που προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, ωστόσο παράλληλα επηρεάζουν τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων ή μιμούνται τη δράση της γυναικείας ορμόνης προγεστερόνης ελαττώνοντας την αποτελεσματικότητα του σπέρματος.

«Κάποια χημικά που χρησιμοποιούνται ως φίλτρα εναντίων των υπεριωδών ακτίνων απορροφούνται ταχύτατα από το δέρμα» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Niels Skakkebaek προσθέτοντας ότι έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα και στο 95% των δειγμάτων ούρων που λήφθηκαν σε ΗΠΑ, Δανία και άλλες χώρες. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας προκαλούν ανησυχία και θα μπορούσαν να εξηγήσουν κατά ένα μέρος για ποιο λόγο η υπογονιμότητα είναι τόσο διαδεδομένη» αναφέρει ο καθηγητής.

Οι ερευνητές μελέτησαν 29 από τις 31 ουσίες που χρησιμοποιούνται ως φίλτρα ενάντια στις υπεριώδεις ακτίνες στις αντηλιακές κρέμες και έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό ή τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων. Τις δοκίμασαν πάνω σε σπέρμα που έλαβαν από υγιείς εθελοντές και βρισκόταν σε ρυθμιστικό διάλυμα που αναπαρήγαγε τις συνθήκες που επικρατούν στις γυναικείες σάλπιγγες. Διαπίστωσαν ότι 13 από τις 29 ουσίες επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία των σπερματοζωαρίων αυξάνοντας την ποσότητα των ιόντων του ασβεστίου που μπαίνει στο εσωτερικό του κυττάρου. «Το φαινόμενο ξεκινούσε από πολύ μικρές ποσότητες των χημικών ουσιών» εξηγεί ο Skakkebaek προσθέτοντας ότι οι ποσότητες αυτές ήταν κάτω από το επίπεδο που εντοπίστηκε σε εθελοντές οι οποίοι είχαν εφαρμόσει αντηλιακή κρέμα σε ολόκληρο το σώμα τους.

Μάλιστα οι εννέα από τις παραπάνω 13 ουσίες προκαλούσαν την είσοδο του ασβεστίου στο σπερματοζωάριο, μιμούμενες τη δράση της προγεστερόνης. «Αυτό σημαίνει ότι οι ουσίες αυτές είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες» εξηγεί ο Skakkebaek. Πρόκειται δηλαδή για εξωγενείς ουσίες, η δομή των οποίων μοιάζει με εκείνη των φυσικών ορμονών του οργανισμού, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες είναι οι avobenzone, homosalate, meradimate, octisalate, octinoxate, octocrylene, oxybenzone και padimate O.