ΕΙΔΗΣΕΙΣ
diki

Ιστορική απόφαση: Διέγραψε χρέος 20.000€ σε 45χρονη άνεργη το ειρηνοδικείο

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε νέα διάταξη στο νόμο για τους υπερχρεωμένους

Το Ειρηνοδικείο Αγρινίου, με μία πρωτοποριακή απόφασή του, προχώρησε στη διαγραφή οφειλής μιας 45χρόνης άνεργης δανειολήπτριας με χρέος 20.000 ευρώ, αρχικά για 18 μήνες. Το Ειρηνοδικείο Αγρινίου, πατώντας σε διάταξη που προστέθηκε στον νέο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (άρθρο 5α του ν. 3869/2010 που προστέθηκε με τον ν. 4336/2015), έδωσε ανάσα στη μακροχρόνια άνεργη δανειολήπτρια. Ειδικότερα, βάσει της παραπάνω διάταξης, αποφασίστηκε η προσωρινή απαλλαγή της δανειολήπτριας από τα χρέη της για 18 μήνες.

Οριστική απαλλαγή

Επειτα από αυτό το διάστημα, εάν ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις, η 45χρόνη θα απαλλαγεί οριστικά από τα χρέη της. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εκδίδεται με βάση αυτή τη διάταξη.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο έκρινε ότι στο πρόσωπο της δανειολήπτριας συντρέχουν έξι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Μεταξύ αυτών είναι να μη διαθέτει ο δανειολήπτης ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας, τα περιουσιακά στοιχεία του, είτε ως δικαιούχου είτε ως συνδικαιούχου σε πιστωτικά ιδρύματα, να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και το ύψος των οφειλών να μην ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Η άνεργη δανειολήπτρια είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει οποτεδήποτε καταστεί αναγκαίο και το αργότερο ανά τρίμηνο τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου για την οποιαδήποτε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασής της και των πάσης φύσεως εισοδημάτων της.