prosfiges-lesvos

Αλληλέγγυοι: Καταγγέλλουν στοχοποίηση εκ μέρους των ΜΜΕ και πολιτικών

Τη στοχοποίησή τους εκ μέρους των ΜΜΕ και πολιτικών κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή ομάδες αλληλεγγύης και ανεξάρτητοι εθελοντές, που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη, διευκρινίζοντας ότι δεν βρίσκονται πίσω από τις προσπάθειες των προσφύγων να περάσουν τα κλειστά σύνορα της ΠΓΔΜ ούτε μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες για δήθεν επικείμενο άνοιγμα των συνόρων.

Η συνέντευξη Τύπου ήρθε σαν απάντηση στη μεταστροφή του κλίματος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, όταν πολιτικοί από κάθε πολιτικό χώρο σε σύμπνοια με τα συστημικά μέσα ενημέρωσης υποδεικνύουν τους αλληλέγγυους ως υπεύθυνους για την επιμονή των προσφύγων να παραμένουν στην Ειδομένη όσο και για τις μαζικές προσπάθειες των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα, προσπάθειες που απαντήθηκαν με υπερβολική βία από τις δυνάμεις που φυλούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Οι έλεγχοι που κάνει το τελευταίο διάστημα η αστυνομία έχουν καταλήξει σε τουλάχιστον 25 συλλήψεις ξένων αλληλέγγυων για μικροαδικήματα όπως η κατοχή μικροποσότητας κάνναβης, ενός σπρέι πιπεριού ή ενός μαχαιριού 10 εκατοστών.

Αν υπήρξαν πράγματι αδικήματα στην Ειδομένη σε σχέση με την προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα, η αστυνομία δεν φαίνεται να έχει εντοπίσει κανένα δράστη και οι συλλήψεις δίνουν την εντύπωση πως στοχεύουν στην καλλιέργεια κλίματος κατά των αλληλέγγυων.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, δεκατέσσερις ομάδες αλληλεγγύης και άλλοι ανεξάρτητοι αλληλέγγυοι διαψεύδουν τις κατηγορίες για πρόκληση βίας και διασπορά ψευδών ειδήσεων, επισημαίνοντας πως είναι ανήθικη και προξενεί περισσότερο κακό παρά καλό η διασπορά ψεμμάτων σε ευάλωτες ομάδες.

Και επισημαίνουν πως η προσοχή δεν πρέπει να στρέφεται στους εθελοντές, αλλά στις φρικτές συνθήκες ζωής στην Ειδομένη και στη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσφυγικής νομοθεσίας.

Εκτός από την κοινή δήλωση, υπήρξαν και τρεις χωριστές ανακοινώσεις, μία από την ομάδα Luck of Birth, μία από τον Κοινωνικό Χώρο για την Ελευθερία Μικρόπολις, και μία από τις ομάδες ADM, The Dresden-Balkan Konvoi, the Shorba Crew.

H κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

Εθελοντές από την περιοχή της Ειδομένης συγκεντρώθηκαν σήμερα για να καταδικάσουν τις δηλώσεις μέσων ενημέρωσης και πολιτικών πρώτης γραμμής. Οιι εθελοντές έχουν κατηγορηθεί για πρόκληση ανησυχίας και βίαιων διαμαρτυριών στον καταυλισμό της Ειδομένης και στις γύρω περιοχές.

Αυτό δεν είναι αλήθεια – δεν προκαλούμε βίαιες ενέργειες ούτε μεταδίδουμε ψευδείς πληροφορίες. Πιστεύουμε ότι η διασπορά ψευδών πληροφοριών σε ένα ευάλωτο πληθυσμό είναι ανήθικη, δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες και το μόνο που καταφέρνει είναι να προξενήσει μεγαλύτερο κακό.

Το μόνο που κατάφεραν οι ψευδείς πληροφορίες είναι η αύξηση των αστυνομικών επιχερήσεων και η αδικαιολόγητη σύλληψη και κράτηση τουλάχιστον 25 εθελοντών τις τελευταίες ημέρες. Αυτές οι πράξεις δεν καταφέρνουν τίποτε άλλο από το να περιορίζουν και άλλο την ήδη περιορισμένη πρόσβαση που έχουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα σε βασικές ανάγκες όπως φαγητό, υγιεινή, ιατρική περίθαλψη, στέγη και εκπαίδευση.

Η προσοχή δεν πρέπει να επικεντρώνεται στους εθελοντές αλλά στις φριχτές συνθήκες ζωής στην Ειδομένη και στη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ανθρώπινων δικαιωμάτων και του προσφυγικού νόμου.

Οι άνθρωποι στον καταυλισμό της Ειδομένης πιστεύουν ότι τους αντιμετωπίζουν απάνθρωπα, ιδίως μετά τη βία που αντιμετώπισαν την Κυριακή, 10 Απριλίου. Είναι επομένως κατανοητό ότι αυτοί που μένουν στον καταυλισμό ή σε διπλανές περιοχές θα απαντήσουν με διαμαρτυρίες, λόγω της έντονης ανησυχίας τους για την κατάσταση απελπισίας στην οποία έχουν βρεθεί.

Ξανά, καταδικάζουμε τα ψευδή σχόλια που έγιναν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Σας ευχαριστούμε.

Team Bananas

HealthPoint Foundation

SolidariTea

Borderfree

Dresden-Balkan Konvoi

Aid Delivery Mission

Shorba Crew

InterVolve

Refugee Trauma Initiative

Micropolis Social Space for Freedom

InterEuropean Human Aid Association

Chai Team

Volunteers Idomeni Coordination and Support Team

The Czech Team

Άλλοι ανεξάρτητοι εθελοντές

Πηγή: efsyn.gr