ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα για το Ισλάμ: Η εξάπλωση του στον κόσμο και η σχέση με τη Δύση

Η θρησκεία που εξαπλώνεται περισσότερο από όλες ανά τον κόσμο είναι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες ο Μουσουλμανισμός. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε συνδυασμό με τις πολλαπλές επιθέσεις του ISIS έχει φέρει στο προσκήνιο πολλές συζητήσεις σχετικά με το ρόλο του Ισλάμ, των πιστών του και την αντιμετώπισή τους σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη.  

Πόσοι Μουσουλμάνοι υπάρχουν και που ζουν

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew, ανά τον κόσμο το 2010 ζούσαν 1.6 δις Μουσουλμάνοι (το 23% δηλαδή του παγκόσμιου πληθυσμού). Ωστόσο, το Ισλάμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία μετά τον Χριστιανισμό. Σύμφωνα με το Pew εάν αυτή η δημογραφική τάση συνεχιστεί, μέχρι το τέλος του αιώνα ο αριθμός των Μουσουλμάνων θα ξεπεράσει αυτόν των Χριστιανών.

Παρόλα αυτά, πολλές χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στη Βόρεια Αφρική, όπου η θρησκεία γεννήθηκε τον 7ο αιώνα, είναι σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό Μουσουλμάνοι και αποτελούν το 20% των Μουσουλμάνων όλου του κόσμου. Η πλειονότητα τους (62%) ζει στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβάνοντας μεγάλους πληθυσμούς στην Ινδονησία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν και την Τουρκία.

Η Ινδονησία είναι προς το παρόν η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό Μουσουλμάνων, αλλά σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew μέχρι το 2050 η Ινδία θα την ξεπεράσει με περισσότερους από 300 εκατομμύρια Μουσουλμάνους.

Ο πληθυσμός των Μουσουλμάνων ανεβαίνει και στην Ευρώπη, καθώς όπως υπολογίζεται το 10% του συνόλου των Ευρωπαίων θα είναι Μουσουλμάνοι μέχρι το 2050.

islam-2050

Γιατί ανεβαίνει ο αριθμός των Μουσουλμάνων παγκοσμίως

Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες πίσω από τη γρήγορη εξάπλωση του Ισλάμ, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τα δημογραφικά στοιχεία.

Αναλυτικότερα, οι Μουσουλμάνοι έχουν περισσότερα παιδιά σε σχέση με κάθε άλλη θρησκευτική ομάδα. Σε όλο τον κόσμο, κάθε Μουσουλμάνα γυναίκα υπολογίζεται ότι έχει 3.1 παιδιά, σε σχέση με το 2.3 που έχουν όλοι οι υπόλοιποι πληθυσμοί, συνολικά.

Επιπλέον, οι Ισλαμιστές είναι οι πιο νέοι (η μέση ηλικία τους ήταν 23 ετών το 2010) συγκριτικά με κάθε άλλη μεγάλη θρησκεία, καθώς είναι επτά χρόνια νεότεροι από κάθε μεσήλικα που δεν ανήκει στον Μουσουλμανισμό. Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό και με τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας τους, θα κάνει τον πληθυσμό τους ακόμα μεγαλύτερο.

Από τη στιγμή που δεν αλλάζει ο παγκόσμιος πληθυσμός, η μετανάστευση βοηθάει την αύξηση των Ισλαμιστών σε κάποιες περιοχές, όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.

Τι πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο

Όπως σε κάθε θρησκευτική ομάδα, οι θρησκευτικές αντιλήψεις και συνήθειες των Μουσουλμάνων διαφέρουν σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και για τον κόσμο που ζουν. Oι Ισλαμιστές παγκοσμίως συνδέονται με την αντίληψη ότι ο Μωάμεθ είναι «Προφήτης» και «Απόστολος του Θεού» και με θρησκευτικά τελετουργικά όπως το Ραμαζάνι νηστείας, ωστόσο σε κάποια μέρη δεν κυριαρχεί η ενότητα ανάμεσά τους.

Για παράδειγμα, μουσουλμάνοι που ζουν σε 39 χώρες, ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του Pew για το αν θέλουν τον ισλαμικό νόμο (σαρία) να είναι ο επίσημος νόμος της χώρας τους. Οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση ήταν ποικίλες. Σχεδόν όλοι οι Μουσουλμάνοι του Αφγανιστάν (99%) και οι περισσότεροι του Ιράκ (91%) και του Πακιστάν (84%) υποστηρίζουν τη σαρία σαν επίσημο νόμο. Αλλά σε κάποιες άλλες χώρες, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία –μεταξύ των οποίων η Τουρκία (12%), το Καζακστάν (10%) και το Αζερμπαϊτζάν (8%)- η ζήτηση εφαρμογής του ισλαμικού νόμου είναι μικρότερη.

saria-kosmos

Τι λένε οι Μουσουλμάνοι για ομάδες όπως το ISIS

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι σε χώρες με σημαντικό αριθμό Μουσουλμάνων έχουν δυσμενή άποψη σχετικά με το ISIS, συμπεριλαμβάνοντας ουσιαστικά όλους αυτούς που απάντησαν από την περιοχή του Λιβάνου και το 94% αυτών που ζουν στην Ιορδανία. Πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων λέει ότι βλέπει θετικά το ISIS. Σε κάποιες χώρες, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν φέρει άποψη για το ISIS, μεταξύ των οποίων και η πλειοψηφία  των Πακιστανών (62%).

Οι θετικές απόψεις για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι πιο υψηλές στη Νιγηρία (14%). Από τους Νιγηριανούς Μουσουλμάνους το 20% λέει ότι βλέπει θετικά το ISIS, τη στιγμή που την ίδια άποψη έχει το 7% των Χριστιανών Νιγηριανών. Η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, που «έτρεχε» καμπάνια υπέρ των τρομοκρατών στη Νιγηρία, έχει πιστή αφοσίωση στο ISIS.

Γενικότερα, οι Μουσουλμάνοι κατά κύριο λόγο λένε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας και η βία κατά πολιτών στο όνομα του Ισλάμ είναι σπάνιες ή μη επιβεβαιωμένες, μεταξύ των οποίων το 92% στην Ινδονησία και 91% στο Ιράκ. Στις ΗΠΑ, μία δημοσκόπηση του 2011 αποκάλυψε ότι το 86% των Μουσουλμάνων λέει ότι τέτοιου είδους πρακτικές επιβεβαιώνονται σπάνια. Ακόμα, ένα ποσοστό 7% λέει ότι αυτά του είδους τα χτυπήματα είναι δικαιολογημένα κάποιες φορές και μόλις 1% ότι είναι συχνά δικαιολογημένα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σε μερικές χώρες, το ένα τέταρτο ή και περισσότερο από τους Μουσουλμάνους λέει ότι αυτές οι πράξεις βίας είναι κάποιες φορές δικαιολογημένες, μεταξύ των οποίων το 40% των Παλαιστινιακών περιοχών, το 39% στο Αφγανιστάν, το 295 στην Αίγυπτο και το 26% στο Μπαγκλαντές.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς Ισλαμιστών είναι όσο ανήσυχοι είναι αυτοί που βρίσκονται σε Δυτικές χώρες σχετικά με επίθεση Μουσουλμάνων εξτρεμιστών και τα τελευταία χρόνια η ανησυχία αυτή μεγαλώνει.

Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων στη Νιγηρία (68%) και στο Λίβανο (67%) ανέφεραν ότι το 2015 ήταν εξαιρετικά φοβισμένοι σχετικά με τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα τους, ποσοστό που ανέβηκε σε σχέση με το 2013.

Πως αντιλαμβάνονται τους Μουσουλμάνους οι Ευρωπαίοι

Την άνοιξη του 2015, κάτοικοι χωρών της Ευρώπης απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν βλέπουν τους Μουσουλμάνους θετικά η αρνητικά. Οι αντιλήψεις ήταν διαφορετικές ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά έθνη, με αρκετά θετική άποψη στη Γαλλία (76%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (72%) και λιγότερο θετική στην Ιταλία (31%) και την Πολωνία (30%).

Πως αντιλαμβάνονται οι Μουσουλμάνοι και οι Δυτικοί ο ένας τον άλλο

Σε δημοσκόπηση του 2011, η πλειοψηφία αυτών που απάντησαν και προέρχονταν από Δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων 62% στη Γαλλία και 61% στη Γερμανία, είπε ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Δυτικούς ήταν κακές την ίδια στιγμή που σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (48%) συμφώνησαν με τη θέση αυτή.

Παρομοίως, πολλοί Μουσουλμάνοι σε διαφορετικά έθνη όπου είναι πλειοψηφία το Ισλάμ, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, το Λίβανο, η Αίγυπτος και η Ιορδανία συμφώνησαν ότι οι σχέσεις δεν είναι καλές ενώ μικρότερο ποσοστό Ισλαμιστών στο Πακιστάν (45%) και την Ινδονησία (41%) είχαν τη θέση αυτή.

Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας ζητήθηκαν από τους συμμετέχοντες να συσχετίσουν τα χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας. Σε επτά χώρες όπου πλειοψηφία είναι ο Μουσουλμανισμός , το 68% των Ισλαμιστών ανέφερε ότι βλέπουν τους Δυτικούς ως εγωιστές. Ένα σημαντικό ποσοστό ακόμα απέδωσε αρνητικά επίθετα στη Δύση, μεταξύ των οποίων τα εξής: βίαιοι (66%), άπληστοι (64%) και ανήθικοι (61%) την ίδια στιγμή που πολλοί τους χαρακτήρισαν θετικά όπως: με σεβασμό στις γυναίκες (44%), ειλικρινείς (33%) και ανεκτικούς (31%).

Από την πλευρά τους οι απόψεις των Δυτικών είναι διάφορες. Το 50% από τέσσερις Δυτικές χώρες, την Αμερική και τη Ρωσία αποκάλεσαν τους Μουσουλμάνους βίαιους και το 58% φανατικούς αλλά λίγοι χρησιμοποίησαν αρνητικές λέξεις όπως άπληστοι, ανήθικοι ή εγωιστές. Το 22% των Δυτικών που ρωτήθηκαν ανέφερε ότι οι Μουσουλμάνοι σέβονται τις γυναίκες αλλά οι περισσότεροι είπαν ότι είναι ειλικρινείς (51%) και γενναιόδωροι (41%).

mousoulmanoi