ΕΙΔΗΣΕΙΣ
tsaplin

Μουσείο Τσάρλι Τσάπλιν στην Ελβετία

Ο Καναδός μαικήνας της τέχνης Ίβ Ντυράν ανακοίνωσε το 2000 ότι είχε ένα μεγαλεπίβολο στόχο: να φτιάξει ένα καινούργιο μουσείο αφιερωμένο στον Τσάρλι Τσάπλιν στην περιοχή Κορσιέ συρ Βερβέ της Ελβετίας. Ήταν εκεί, όπου ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε την θερινή του κατοικία.

Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ο Ίβ Ντυράν μέχρι να πραγματοποιήσει το στόχο του. Οι Ελβετοί φοβόντουσαν ότι ένα τέτοιο μουσείο θα μπορούσε να χαλάσει το φυσικό περιβάλλον και να κατασκευαστεί μια καινούργια Ντίσνεϊλαντ.

Στις 15 Απριλίου συμπληρώθηκαν 127 χρόνια από την γέννηση του Τσάρλι Τσάπλιν. Ο γενικός διευθυντής του νέου μουσείου Ζαν Πιερ Πιζόν, υπολογίζει ότι θα το επισκεφθούν 300.000 άνθρωποι ετησίως.

Όταν ο διάσημος ηθοποιός παρουσίασε το 1952 σε μια ευρωπαϊκή τουρνέ το έργο του «Τα φώτα της ράμπας» του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από τις ΗΠΑ για πολιτικούς λόγους.

Μαζί με τη σύζυγό του Όνα Ονήλ και τα οχτώ τους παιδιά εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Σε μια ωραία έπαυλη σε νεοκλασικό στυλ και με ένα τεράστιο πάρκο ανάμεσα στο βουνό και σε μια λίμνη.

Ο Ίβ Ντυράν κατάφερε να πείσει και τα παιδιά του Τσάρλι Τσάπλιν για το μεγαλόπνοο σχέδιο του. Το σχεδιασμό του νέου μουσείου ανέλαβε η γαλλική εταιρεία Grévin, η οποία ειδικεύεται σε μουσεία και μεγάλα πάρκα. Στόχος του νέου μουσείου είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα τον Τσάρλι Τσάπλιν όχι μόνο σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο.

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε το 1889 στο Λονδίνο. Και οι δυο του γονείς ήταν ηθοποιοί. Ο πατέρας του πέθανε νωρίς και η μητέρα του νοσηλεύθηκε πολλές φορές σε ψυχιατρική κλινική. Έτσι μεγάλωσε κυρίως σε ορφανοτροφεία.

Ένα από τα θέματα που πραγματεύεται στην περίφημη ταινία του «Το χαμίνι» του 1921. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου. Αξέχαστες είναι οι ταινίες του «Ο μεγάλος δικτάτορας», «Ο χρυσοθήρας», «Μοντέρνοι καιροί».

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει η Deutsche Welle, ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε εταιρείες παραγωγής στο Χόλυγουντ. Ήταν μια πολιτικά ηλεκτρισμένη εποχή.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τζότζεφ Μακάρθι, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ενέτεινε την αντικομμουνιστική του εκστρατεία εναντίον αριστερών ηθοποιών και σκηνοθετών. Ο Τσάρλι Τσάπλιν δεν επιτρεπόταν πλέον το 1952 να επιστρέψει από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Όπως λέει ο αρχιτέκτονας Φιλίπ Μεϊλάν που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του μουσείου, κατασκευάστηκε ένα νέο στούντιο, το οποίο διαθέτει και κινηματογράφο με 150 θέσεις όπου προβάλλονται όλα του τα έργα. 81 ταινίες και 15.000 φωτογραφίες διαθέτει το νέο μουσείο και όχι μόνο. Ιδιαίτερη αξία έχουν και προσωπικά αντικείμενα, όπως η κλασική βαλίτσα που κρατούσε στον «Αλητάκο».

Πηγή: real