ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος εποχής για τη SAMSUNG

Υπό την πίεση του ακτιβιστικού hedge fund Elliot Management, ο κορεατικός κολοσσός αναγκάζεται να αλλάξει τη δομή της ναυαρχίδας του, Samsung Electronics.

Λεπτομέρειες δε δόθηκαν, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι οι διεργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι αναλυτές προβλέπουν διάσπαση σε εταιρεία holding και σε εταιρείες παραγωγής, τοποθέτηση ανεξάρτητου διευθυντή και μεγαλύτερα μερίσματα για τους μετόχους.

«Η Samsung οδεύει σε μία δομή με εταιρεία holding. Κάτι που οι επενδυτές ήδη προέβλεπαν. Δεν αποτελεί έκπληξη. Η κίνηση έχει προεξοφληθεί από τις αγορές. Για αυτό σήμερα η μετοχή της Samsung, παρά τις διακυμάνσεις, έκλεισε χωρίς σημαντική αλλαγή.» εξηγεί ο αναλυτής Κιμ Γον.

Αν και, αρχικά, μπορεί να τον ωφελήσει οικονομικά, η απόφαση αποτελεί στρατηγική ήττα για τον Τζέι Ι Λι (Jae Y. Lee), εγγονό του ιδρυτή και γιο του «πατριάρχη» της Samsung, που είχε καταφέρει να ελέγχει το σύνολο του ομίλου, παρότι είχε ελάχιστες μετοχές στα χέρια του.

Πολλοί αναλυτές έχουν κατηγορήσει τη Samsung για το πολυδαίδαλο μετοχικό της σχήμα, τον απαρχαιωμένο τρόπο διοίκησης και την ανάδειξη στελεχών που βασικό τους προσόν ήταν η «πίστη» στην οικογένεια Λι (Lee).

Σε αυτό τον παρωχημένο τρόπο οργάνωσης αποδίδουν το σκάνδαλο του Galaxy Note 7, που θα στοιχίσει στην εταιρεία δισεκατομμύρια ευρώ και την εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς.

To «σύστημα» Samsung

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, πρόκειται για συνολικά 74 εταιρείες (μεταξύ των οποίων “ναυαρχίδα” είναι η Samsung Electronics που κατασκευάζει τα κινητά), τις οποίες η οικογένεια Λι διοικεί, παρότι κατέχει λιγότερο από 2% του συνόλου των μετοχών.

Πώς το καταφέρνει αυτό; Χάρη σε ένα περίπλοκο δίκτυο σταυροειδών συµµετοχών στις διαφορετικές εταιρείες (cross-shareholding), σύστημα που ευνοείται από το κορεατικό δίκαιο.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η οικογένεια Λι ασκεί τον έλεγχο στη λήψη αποφάσεων χάρη:

στον έμμεσο έλεγχο μέσω της Samsung C&T,

στην άμεση ιδιοκτηρία μετοχών (όπως το 20% του Lee Kun Hee στην SS Insurance)

στην έμμεση κατοχή δευτεροβάθμιων / τριτοβάθμιων ελεγχόμενων εταιρειών, όπως το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Samsung,

σε «φυτευτούς» διευθυντές πιστούς στην οικογένεια,

σε «κρυμμένες» μετοχές χωρίς δικαιώματα που αλλοιώνουν τη μετοχική σύνθεση

και σε μεγάλες ομάδες παθητικών μετόχων, όπως αμοιβαία κεφάλαια ή κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Οι πρώτοι τριγμοί στο οικοδόμημα ξεκίνησαν όταν ο 74χρονος «πατριάρχης», Κουν Χι Λι (Lee Kun Hee), μπήκε στο νοσοκομείο.

πηγή euronews





TAG