ΕΙΔΗΣΕΙΣ
tsigara

Θεσσαλονίκη: Φωτό-ντοκουμέντο από αλισβερίσι λαθραίων τσιγάρων σε κοινή θέα!

Λερναία Υδρα θυμίζουν τα κυκλώματα εμπορίας λαθραίων τσιγάρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παρά τους ελέγχους της Αστυνομίας και τις συνεχείς συλλήψεις, καθημερινά το λαθρεμπόριο συνεχίζεται σε κοινή θέα, αποφέροντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ στους επιτήδειους και ανάλογη ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Η «δημοκρατία» δημοσιεύει φωτογραφία-ντοκουμέντο από τη δράση των δεκάδων «πωλητών» λαθραίων τσιγάρων στο κέντρο της πόλης. Στην πλατεία στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους και μέσα στην αγορά Καπάνι τα «βαποράκια» διαλαλούν την πραμάτεια τους, πλησιάζουν τους περαστικούς και μόλις αντιληφθούν την παρουσία αστυνομικών, τρέπονται σε φυγή.

Ο «στρατός» των «πωλητών» λαθραίων τσιγάρων αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένες γυναίκες αλλά και νεαρούς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το πακέτο κοστίζει 1-1,5 ευρώ, ενώ πουλάνε τσιγάρα και «με το κομμάτι», τα οποία -ανάλογα με τη μάρκα- κοστίζουν τα πέντε 30-40 λεπτά. Πλέον, πουλάνε και καπνό για στριφτά τσιγάρα, φυσικά αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας…

Οι πελάτες πλησιάζουν, ζητούν αυτό που θέλουν ψιθυριστά, κοιτάζουν γύρω τους για τυχόν αστυνομικούς ή γνωστά πρόσωπα, παίρνουν αυτό που θέλουν και απομακρύνονται γρήγορα.
«Πουλάω πάνω από 70 πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Υπάρχουν και… μερακλήδες που αγοράζουν κούτες. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και η πελατεία έχει αυξηθεί σημαντικά. Παλιότερα ήμασταν πέντε γυναίκες, αλλά πλέον δεν γνωριζόμαστε ο ένας με τον άλλον» λέει σε σπαστά ελληνικά μία από τις ηλικιωμένες πωλήτριες λαθραίων τσιγάρων.

Τα κυκλώματα δείχνουν ανεπηρέαστα από την προσπάθεια της Αστυνομίας να καταπολεμήσει το φαινόμενο, καθώς το νομικό πλαίσιο παρουσιάζει τρομερά κενά. Επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε άτομα που δεν έχουν καν ΑΦΜ, ενώ η κατάσχεση και η καταστροφή των εμπορευμάτων δεν αποτελεί λύση, καθώς αυτά αντικαθίστανται άμεσα και γρήγορα από νέα της ίδιας ευτελούς αξίας.




One thought on “Θεσσαλονίκη: Φωτό-ντοκουμέντο από αλισβερίσι λαθραίων τσιγάρων σε κοινή θέα!

Comments are closed.