Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί ένα δημοσίευμα με αφορμή νέες εκτιμήσεις του γερμανού οικονομολόγου Χανς-Βέρνερ Ζιν για τις προκλήσεις και το μέλλον της Ευρωζώνης. Ο πρώην πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου «δεν είναι γνωστός για τους συμφιλιωτικούς τόνους στο ζήτημα του ευρώ», επισημαίνει το άρθρο, ωστόσο σε ομιλία του στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας ο Χανς-Βέρνερ Ζιν εκτίμησε ότι «δεν θα γίνει το μεγάλο ‘μπαμ’. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπει την Ευρώπη ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Το αντίθετο.
Ο Ζιν ζήτησε μάλιστα επανίδρυση της Ευρώπης. Διότι δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πορεύεται σήμερα», γράφει η SZ και συνεχίζει: «Για να καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα για να ανάληψη δράσης, ο Ζιν υπέδειξε ότι η μεταποιητική βιομηχανία στις χώρες του ευρώ που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, δεν καταγράφουν σχεδόν καθόλου ανάπτυξη εδώ και χρόνια. Αυτές πρέπει να μειώσουν δραστικά τους μισθούς και τις τιμές τους προκειμένου να καταστούν ξανά ανταγωνιστικές. Χωρίς υποτίμηση του νομίσματος αυτό είναι επώδυνη αποστολή, την οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας μόνο η Ιρλανδία μέχρι να λάβει το πακέτο διάσωσης. ‘Όταν υπάρχει ροή χρήματος, δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις’, δήλωσε ο Ζιν».
Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι ο γερμανός οικονομολόγος τάσσεται μεταξύ άλλων υπέρ του τερματισμού του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, υποστηρίζει τη δημιουργία ενός συστήματος για περιπτώσεις χρεοκοπίας κρατών και την εδραίωση μιας «νομισματικής ένωσης που να αναπνέει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, που σημαίνει «να επιτρέπονται προσωρινές ή μόνιμες έξοδοι από το ευρώ».
Πηγή: enikonomia