ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Υγρή βιοψία» προβλέπει την επιβίωση στον καρκίνο του παγκρέατος

Το DNA των καρκινικών όγκων που κυκλοφορεί στο αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τις πιθανότητες επιβίωσης των πασχόντων από καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Αυτού του είδους η «υγρή βιοψία» θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τις θεραπευτικές στρατηγικές τους ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα τους πάσχοντες από προχωρημένες μορφές της νόσου, εκτιμούν οι ερευνητές.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο δύσκολους στην αντιμετώπιση διότι συχνά διαγιγνώσκεται όταν είναι προχωρημένος.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Cancer Research, διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε δείγματα αίματος από 135 ασθενείς, αναζητώντας ίχνη του DNA των όγκων (ctDNA). Από τους ασθενείς αυτούς, οι 31 έπασχαν από όγκους που μπορούσαν να αφαιρεθούν χειρουργικά, οι 36 είχαν τοπικά προχωρημένους όγκους και οι 68 είχαν μεταστάσεις.

Έξι από τους ασθενείς με τους χειρουργήσιμους όγκους είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του ctDNAστο αίμα τους.

Οι ασθενείς αυτοί επέζησαν επί 19,3 μήνες κατά μέσον όρο, ενώ η μέση επιβίωση στους υπόλοιπους ασθενείς της ίδιας ομάδας ήταν 32,2 μήνες.

Από τους 104 ασθενείς με τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο, οι 50 που είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα ctDNA στο αίμα τους είχαν μέση επιβίωση μόλις 6,5 μήνες, ενώ οι 54 δίχως μετρήσιμα επίπεδα ctDNA είχαν μέση επιβίωση 19 μήνες.

Τα ευρήματα αυτά «επιβεβαιώνουν την ισχυρή προγνωστική αξία της παρουσίας του ctDNA στο αίμα των ασθενών και της σημασίας που έχουν τα επίπεδά του για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζα-Μπαπτίστ Μπασέ από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, τη Σορβόννη.

Πρόσθεσε όμως πως, πριν καταστεί δυνατή η ευρεία χρήση της εξέτασης, πρέπει να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά από μεγαλύτερες μελέτες, καθώς και να αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο επηρεάζονται από τις βιολογικές αλλαγές που επιφέρουν στον οργανισμό οι αντινεοπλασματικές (αντικαρκινικές) θεραπείες.

Πηγή: tanea.gr