Την αντίληψη του Μαξίμου πως η διχογνωμία που υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς καθυστερεί σημαντικά την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο.
Είναι ενδεικτικό ότι, απευθυνόμενος προς την καγκελάριο, της είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας και συνιστά μία γενναία μεταρρύθμιση.
Παρ΄ολα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι δανειστές, μολονότι έχουν στα χέρια τους την κυβερνητική πλατφόρμα για το ασφαλιστικό από τις αρχές του χρόνου, ακόμη δεν έχουν πάρει σαφή θέση επί της πρότασης ούτε καν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, υπαινίσσοντας ότι όσα διαδίδονται περί απαιτήσεων των τροϊκανών κινούνται αποκλειστικά στον χώρο των διαρροών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε ενδελεχώς την καγκελάριο για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και μάλιστα φέρεται να της είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις για ανάκαμψη της, επικαλούμενος χαρακτηριστικά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε ποσοστό 97,5%, όπως επίσης και την δημιουργία 170.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2015, αλλά και την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποιήση των ελληνικών τραπεζών.
Η Άνγκελα Μέρκελ σε γενικές γραμμές δεν θέλησε να πάρει θέση ανοιχτά για όσα της ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και έδειξε να κατανοεί τις ελληνικές θέσεις, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι της. Πάντως, η ψυχολογία που έβγαλε η κ. Μέρκελ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν περισσότερο μία αγωνία να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, γιατί επείγει το θέμα του μεταναστευτικού, το οποίο απασχολεί τα μάλα την καγκελάριο και γιατί πιστεύει όπως άφησε να εννοηθεί ότι θα ενταθεί.
Η κ. Μέρκελ δεν έκρυψε την αγωνία της για το προσφυγικό και την εξέλιξή του γι’ αυτό και ζήτησε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός την διαβεβαίωσε ότι έως την Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμα τα hotspots στην χώρα μας, όμως παράλληλα διατύπωσε την δυσφορία της ελληνικής πλευράς για το γεγονός πως η Τουρκία καθυστερεί στην εφαρμογή των υποχρεώσεών της και στην τήρηση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής.
Έχει την σημασία του το γεγονός πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η καγκελάριος εμφανίστηκε απολύτως ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην χώρα μας και, μάλιστα, στην αρχή της κουβέντας ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα τί γίνεται με τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα.
Επίσης, η Μέρκελ ζήτησε την γνώμη του πρωθυπουργού για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του περιεχομένου της συνάντησης, την ενημέρωσε για την θέση Μητσοτάκη πως δεν πρέπει να γίνουν εκλογές, ούτε όμως και να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση.