ΕΙΔΗΣΕΙΣ
komision

Τα «περίεργα» των προβλέψεων της Κομισιόν – Έκπληξη και ερωτηματικά (φωτο)

Έκπληξη και ερωτηματικά προκαλεί σε αρκετά σημεία της η έκθεση των προβλέψεων της Κομισιόν για τη χώρα μας που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Παρότι εμφανίζει καλύτερη  πρόβλεψη για πιο ρηχή ύφεση (0% και 0,7% για 2015 και 2016 έναντι 1,4% και 1,3% αντίστοιχα στις προηγούμενες προβλέψεις του Φθινοπώρου) τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και για το 2016, και όχι μόνον για το 2017-2018, όπως έχει συμφωνηθεί.

Από πολιτικής σκοπιάς, τέτοια παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις δεν συνηθίζεται από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που συνήθως αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για να στηρίξουν εκεί τις προβλέψεις τους.

Επιπλέον, γεννάται θέμα εαν ήταν χειρότερες οι προβλέψεις, τι άλλο θα ζητούσαν.

Αλλά και από οικονομικής σκοπιάς, η βελτίωση στο θέμα της ύφεσης, φαίνεται πως οφείλεται αποκλειστικά στην εσωτερική ζήτηση, η οποία συντηρήθηκε από τα μετρητά που είχαν αποσύρει οι Έλληνες από τις τράπεζες λόγω του φόβου για κούρεμα καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, με τη νέα έκθεση, για το 2015 η συμβολή στο ΑΕΠ της εσωτερικής ζήτησης προβλέπεται τώρα στο -0,7% (αντί για -2,1% το Φθινόπωρο) και στο -1,1% το 2016 (αντί για -1,6% το Φθινόπωρο). Αντίθετα οι εξαγωγές προβλέπεται τώρα να συνεισφέρουν 0,7% το 2015 (αντί για 1,4% το Φθινόπωρο) και παραμένει αμετάβλητο (0,4%) για 2016 στις προηγούμενες και τις τωρινές προβλέψεις.

Όπως όλα δείχνουν,  καθώς δεν ανεβαίνουν οι εξαγωγές, οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η ύφεση συγκρατήθηκε από την «προκαταβολική σπατάλη» των νοικοκυριών το 2015. Εάν αυτή η διαπίστωση συνδυαστεί με την κατακόρυφη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο 2016, δείχνει ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016 θα είναι πολύ χειρότερα από ότι έχει ενσωματώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Προϋπολογισμός στις προβλέψεις τους.

Φθινοπωρινές προβλέψεις (Νοέμβριος 2015)

komision pinakas

Πηγή: protothema.gr