SKATRO TSEXIA

Μπορείτε να αγοράσετε κάστρα στη Τσεχία για μόλις 12.000 ευρώ

Στις απίστευτες ευκαιρίες αγοράς ακίνητης περιουσίας στην Τσεχία αναφέρεται άρθρο του Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα της κεντρικής Ευρώπης αποτελεί παράδεισο των ευκαιριών, καθώς κανείς μπορεί να αγοράσει ολόκληρα κάστρα για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως εξηγεί η μεσίτρια Natalia Makovik, τα αμέτρητα κάστρα της παραμυθένιας Τσεχίας κοστίζουν πολλές φορές λιγότερο και από ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα από αυτά τα κτίσματα είναι ερειπωμένα και μόνο οι επιδιορθώσεις θα κόστιζαν στον νέο ιδιοκτήτη δέκα φορές την τιμή του οικοπέδου.

Εκτιμάται πως η Τσεχία διαθέτει περισσότερα από 2.000 κάστρα και παλάτια, κληρονομιά μιας πλούσιας ιστορίας στην οποία πρωταγωνιστούσαν δυναστείες βασιλέων και αριστοκράτες. Πολλά από αυτά τα κτίσματα ανήκουν στους δήμους, με αποτέλεσμα οι μεσίτες που ονειρεύονται να τα πουλήσουν και να τους δώσουν ζωή να αναγκάζονται να διαπραγματευτούν με τους δημάρχους. Καμιά φορά περνάνε μήνες μέχρι οι τοπικοί άρχοντες να δεχτούν να δώσουν μέρος της κληρονομιάς τους. Ο πραγματικός αγώνας όμως ξεκινάει και μετά την παραχώρηση του δήμου.

«Για να πουλήσεις ένα κάστρο χρειάζεται να είσαι περισσότερο ψυχολόγος παρά μεσίτης. Μπορεί να πάρει χρόνια να πείσεις έναν πελάτη και να βρεις την κατάλληλη ιδιοκτησία», εξηγεί η Makovik.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι πολλά από τα κάστρα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που πωλούνται για μερικές χιλιάδες δολάρια. Επί παραδείγματι, το 2010 η Makovik είχε πουλήσει ένα κάστρο του 16ου αιώνα στην περιοχή Kynšperk nad Ohří σε ένα Ρώσο επενδυτή για περίπου 300.000 κορόνες Τσεχίας, δηλαδή για κάτι λιγότερο από 12.000 ευρώ.