ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον «αέρα» οι κατασκευαστές φωτεινών επιγραφών στη Θεσσαλονίκη!

Κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των επιγραφοποιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ)- «Νέοι Ορίζοντες» με τη διοίκηση του Σωματείου Εργολάβων Κατασκευαστών Ηλεκτρολόγων Φωτεινών Επιγραφών Βορείου Ελλάδος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αδειοδότηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, καθώς σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 108, καθίσταται αδύνατη η αδειοδότηση των επαγγελματιών οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι σχετικών τίτλων σπουδών, αποκλείοντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου.

Ενα ακόμα πρόβλημα που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης ήταν ο νόμος περί υπαίθριας διαφήμισης, ο οποίος συντάχθηκε με στόχο τον εξωραϊσμό των πόλεων κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, και επεκτάθηκε στη συνέχεια στις ενδεικτικές επιγραφές των καταστημάτων που σκοπό έχουν τον προσδιορισμό της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Με το νόμο αυτό απαγορεύονται, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση επιγραφών σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε ορόφους, οι κάθετες επιγραφές, οι πυλώνες σε ιδιόκτητους χώρους των καταστημάτων κ.α. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης με τον Ν.4257/2014, δίνεται διετής παράταση για τις παραβάσεις περί επιγραφών, αλλά αυτό δεν παύει να αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο και δεν επιλύει το πρόβλημα.

Στην συνάντηση, οι διοικήσεις των δυο φορέων, συζήτησαν και λύσεις σχετικά με την άδεια άσκήσης επαγγέλματος του κλάδου των κατασκευαστών φωτεινών επιγραφών, τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας σχολής, με νέες ειδικότητες κατάρτισης τεχνικού προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σωματείο σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ δημιούργησε –με στόχο την πιστοποίηση της ποιότητας των κατασκευών- πρότυπο τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής επιγραφών, το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1423, αναλαμβάνοντας όλες τις οικονομικές απαιτήσεις γι’ αυτό το εγχείρημα. Το συγκεκριμένο Πρότυπο τέθηκε σε ισχύ στις 04/04/2006 και έκτοτε εφαρμόζεται στην Ελλάδα.