ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοποθέτηση Λίθων Μνήμης στον οδό Βασ. Όλγας

Τη χωροθέτηση και τις εργασίες διαμόρφωσης πεζοδρομίου για την τοποθέτηση 68 Λίθων Μνήμης επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 3, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της 10ης τακτικής συνεδρίασής του, σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017.

Οι καινούριοι λίθοι θα τοποθετηθούν όπως και οι ήδη υπάρχοντες σε τρεις σειρές, σε συνέχεια της υφιστάμενης διαμόρφωσης και θα επεκτείνουν το μνημείο προς την είσοδο του παραρτήματος του 1ου Γυμνασίου Αρρένων, επί της οδού.

Οι μπρούτζινοι λίθοι, μεγέθους 10Χ10εκ., θα ενσωματωθούν στο πεζοδρόμιο ανάμεσα σε κυβόλιθους  – από γρανίτη ή βασάλτη – και θα είναι αφιερωμένοι στη μνήμη 149 Εβραίων μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με την περιγραφή των εργασιών και τις ισχύουσες πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές, η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε:

  • Οι λίθοι να βρίσκονται στο ίδιο απολύτως ύψος του πεζοδρομίου και να μην εμποδίζουν την κίνηση των πεζών
  • Οι κενοί χώροι μεταξύ τους θα έχουν αντιολισθητική επιφάνεια
  • Αρχιτεκτονικά και τεχνικά δεν θα υπάρξει καμία άλλη παρέμβαση στο πεζοδρόμιο και ο  μετά την τοποθέτηση θα είναι πλήρως προσβάσιμος
  • Η κάθε μεταλλική πλάκα θα είναι κατασκευασμένη από επιμπρουτζωμένη λαμαρίνα, χωρίς κίνδυνο οξείδωσης

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 11.660€, ποσό που θα καλυφθεί μέσω δωρεάς.