Στα λόγια παραμένει μέχρι σήμερα η περιβόητη εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση «Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» στο οποίο θα εντάσσονταν έσοδα από το δημοσιονομικό πλεόνασμα, με στόχο όπως είχε υποσχεθεί την κάλυψη των απωλειών που θα είχαν στα εισοδήματά τους ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες εξαιτίας των περικοπών από το νέο ασφαλιστικό.
Η επίμαχη πρωθυπουργική εξαγγελία έγινε τον περασμένο Μάιο κατά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού. Σήμερα, ωστόσο, ο Τάσος Πετρόπουλος, τήρησε σιγή ασυρμάτου για το ζήτημα, αποφεύγοντας να πει έστω και το παραμικρό παρά τα αγωνιώδη ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει το Μάιο πως: «εκτός από τον κόφτη πρέπει να υπάρχει και ο δότης», υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πάρει «προίκα» 700 εκατομμύρια ευρώ από το ύψους 1,7 δις πλεόνασμα του 2015, με το επιπλέον πλεόνασμα κάθε χρονιάς και τα μη παραμετρικά μέτρα (τηλεοπτικές άδειες, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόρια, αδήλωτα εισοδήματα και άλλα), προκειμένου να λειτουργήσει ως κοινωνικό αντιστάθμισμα.
Η εξαγγελία αυτή μπορεί να έμεινε χωρίς αντίκρισμα, αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν την ξέχασαν, αλλά λόγω κατάργησης του ΕΚΑΣ την έθεσαν επί τάπητος ακόμη πιο επιτακτικά, προκειμένου να έχουν ένα επιχείρημα για τις περιφέρειές τους.
Το χορό έσυρε πρώτος ο Γιώργος Παπαηλιού. «Για την εξαγγελία του πρωθυπουργού για Ταμείο Αλληλεγγύης έχει αρχίσει η προεργασία; Πότε προβλέπεται η δημιουργία και υλοποίησή του;», ρώτησε ο βουλευτής της συμπολίτευσης, ενώ το ίδιο καυτό ερώτημα έθεσε και ο Γιάννης Θεωνάς.
«Είχαμε πει ότι θα επουλώσουμε πληγές για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να παρέμβουν οι πάντες και ο πρωθυπουργός. Άμεσα. Χθες πρέπει να επανορθώσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά πλήττονται», ανέφερε ο Χρήστος Σιμορέλης, ενώ ο Θανάσης Παπαδόπουλος, ζήτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. «Υπάρχει σχεδιασμός ανακεφαλαιοποίησης για άντληση εσόδων και αξιοπρεπείς συντάξεις;», ρώτησε. Την εξεύρεση ισοδύναμων άμεσα για την αντικατάσταση των απωλειών από το ΕΚΑΣ, ζήτησε ο Γρηγόρης Στογιαννίδης.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η παραδοχή του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης ότι παρά τις αλλαγές που επέφερε ο νέος ασφαλιστικός νόμος, το πρόβλημα του συστήματος παραμένει εκρηκτικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινωνική ασφάλιση απειλείται από την κρίση που υπάρχει».
Σύμφωνα με τον ίδιο η σημερινή κυβέρνηση με την πολιτική της σταμάτησε την τάση κατάρρευσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο, όπως πρόσθεσε «με την υφιστάμενη αναλογία 1,3 εργαζόμενοι προς ένα συνταξιούχο, το σύστημα δεν βγαίνει». Κατά τον ίδιο το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής – που υπολογίζεται σε 6 δις ευρώ ετησίως – και με πολιτικές αύξησης της απασχόλησης.
Παράλληλα, ο Τάσος Πετρόπουλος, περιέγραψε μία σειρά μεγάλων προβλημάτων που όπως υποστήριξε καθιστούν αδύνατη σε αυτή τη φάση την ταχεία καταβολή συντάξεων συγκριτικά με το χρόνο τερματισμού του εργασιακού βίου, καθώς και των εφάπαξ.
«Απαιτούνται 2 μήνες βάσει του νόμου για την προσωρινή σύνταξη από τη στιγμή της αίτησης. Η κύρια σύνταξη θα καταβάλλεται μέσα σε ένα μήνα, όταν ολοκληρωθεί το σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό και αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στο σύστημα που κληρονόμησε η κυβέρνηση με σάπιους φακέλους στα υπόγεια των Ταμείων όπως ισχυρίστηκε, που δεν την ταχεία επεξεργασία των στοιχείων.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που έλαβαν το λόγο, ζήτησαν να κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, προτείνοντας μάλιστα να προσκληθούν στην επιτροπή οι διοικητές των Ταμείων, προκειμένου να τους ενημερώσουν.