Στο Πρωτόκολλο και τον Οδικό Χάρτη Τριετούς Συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υπέγραψαν οι κ.κ. Πολτάβτσενκο και Τζιτζικώστας εξειδικεύονται οι δράσεις ανά τομέα:
Α. Πολιτισμός και Τέχνη
Με τη συνεργασία των φορέων πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του πολιτιστικού κέντρου “Ρώσικο Σπίτι” της Περιφέρειας Αγίας Πετρούπολης, θα υλοποιηθούν:
–Ελληνορωσικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο.
-Ελληνορωσικό Φεστιβάλ Πολιτισμού.
–Αθλητικά γεγονότα.
-Οργάνωση Πολιτιστικού Κέντρου Βυζαντινού Πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη και τη Θεσσαλονίκη με στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στις δύο χώρες.
-Ανακήρυξη έτους 2017 σε Έτος Αγίας Πετρούπολης-Ρωσίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Έτος Κεντρικής Μακεδονίας-Ελλάδας για την Αγία Πετρούπολη ως συνέχεια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Β. Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και Εμπόριο:
Με τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγίας Πετρούπολης και την υποστήριξη του Κέντρου Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης – Ελλάδας που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, θα προωθηθούν άμεσες και στοχευμένες επιχειρηματικές συμφωνίες:
-Καθιέρωση μιας ετήσιας διοργάνωσης Ελληνορωσικού Φόρουμ Επιχειρηματιών και συχνότερων θεματικών επιχειρηματικών συναντήσεων.
-Ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο των επιχειρηματικών συναλλαγών.
–Ελληνική ή Ρώσικη εκπροσώπηση σε κλαδικές εκθέσεις.
-Προώθηση συνεργασίας ρώσικων φορέων με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με στόχο την εκπόνηση ενός προγράμματος κάλυψης των φαρμακευτικών αναγκών.
Γ. Εκπαίδευση, επιστήμη και τεχνολογία:
Με τη συνεργασία των φορέων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγίας Πετρούπολης, προωθούνται οι συνέργειες ανταλλαγής τεχνογνωσίας στους εξής τομείς:
–Αστροφυσική.
-Ιατρική Τεχνολογία.
-Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός.
-Ελληνική και Ρώσικη γλώσσα.
-Ορθοδοξία και Βυζάντιο.
-Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Δ. Τουρισμός:
Ο τομέας του τουρισμού υποστηρίζεται άμεσα και περιφερειακά μέσω των λοιπών δράσεων. Με γνώμονα την αξιοποίηση των θεματικών διαδρομών και των δύο πλευρών και στόχους τη διευρυμένη τουριστική περίοδο και την ένταξη περισσότερων περιοχών, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:
–Εκθέσεις.
-Ταξίδια εξοικείωσης.
Ε. Πρωτογενής παραγωγή:
Τα προϊόντα κάθε περιοχής θα προωθηθούν μέσω των φορέων τους με τους εξής τρόπους:
-Συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων ομιλητών αντίστοιχα σε διοργανώσεις με θέμα την υγιεινή διατροφή.
–Προώθηση τοπικών προϊόντων.
–Προώθηση πιστοποιημένων προϊόντων όπως το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας».
–Προώθηση άμεσων συνεργασιών φορέων παραγωγής με εταιρείες που παρέχουν διατροφή στους εργαζομένους τους και με εισαγωγικές εταιρείες.
-Συνεργασία με ξενοδοχεία για επιδείξεις μαγειρικής.
-Συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων επαγγελματιών σε φεστιβάλ οίνου και γαστρονομίας μέσω των φορέων τους.
ΣΤ. Τοπική αυτοδιοίκηση:
Στα πλαίσια ανταλλαγής καλών πρακτικών αειφορίας από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:
-«Φόρουμ Καποδίστρια».
–Ενίσχυση των αδελφοποιημένων περιοχών και προώθηση του θεσμού της αδελφοποίησης για τις υπόλοιπες περιοχές σύμφωνα με τα κοινά χαρακτηριστικά τους.
Εκτός των προαναφερθέντων, με την παρούσα συμφωνία υποστηρίζονται οι δράσεις που ενισχύουν την επιχειρηματική εξωστρέφεια, ενθαρρύνουν την καινοτομία, απαιτούν τις συνέργειες, εκτιμούν την ποιότητα και αξιοποιούν τις υπάρχουσες υποδομές σε όλες τους τις μορφές.