ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΙ ABBA ξαναενώνονται… ψηφιακά

Οι ABBA επανενώνονται σε μια νέα ψηφιακή εμπειρία, 35 χρόνια μετά τη διάλυσή τους. Το σουηδικό συγκρότημα θα είναι και πάλι μαζί, χάρις στην εικονική πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα τέσσερα μέλη της μπάντας θα ξαναβρεθούν μαζί, χάρις στον βρετανό μάνατζερ και παραγωγό του «American Idol», Σάιμον Φούλερ και την Universal.

Είναι όλοι τους πλέον γύρω στα 70 και συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για την ανακοίνωση αυτής της συνεργασίας. Μήπως όμως ετοιμάζουν και κάποια ζωντανή εμφάνιση;

«Να εμφανιστούμε μαζί; Δεν νομίζω. Ελπίζω και οι άλλοι να έχουν απαντήσει το ίδιο, σ’ αυτή την ερώτηση. Αλλιώς μας βλέπω πρωτοσέλιδο αύριο στις εφημερίδες» τόνισε ο Μπιορν Ουλβέους.

Σήμερα τα μέλη του συγκροτήματος συναντιούνται σπάνια. Σύντομα όμως οι φαν της μπάντας θα μπορούν να τους απολαύσουν ξανά μαζί, ψηφιακά, χάρις στον Φούλερ, που επενδύει πολλά τον τελευταίο καιρό, στις τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας.

Οι ABBA μέσα στα δέκα χρόνια που υπήρξαν στο μουσικό στερέωμα, κατάφεραν να πουλήσουν πάνω από 400 εκατομμύρια δίσκους. Η επιτυχία τους δεν ήρθε όμως μέσα σε μια νύχτα…

«Χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να φτάσουμε στην κορυφή. Δεν είχαμε δηλαδή την μια επιτυχία, πίσω από την άλλη. Είχαμε κάποια επιτυχία και μετά γράψαμε ένα άλλο τραγούδι, το ηχογραφήσαμε και το κυκλοφορήσαμε. Έτσι έγινε. Φαίνεται σήμερα σαν όλα να έγιναν μεμιάς, αλλά δεν συνέβη έτσι» υπογράμμισε ο Ουλβέους.

Το ψηφιακό πρότζεκτ αναμένεται να είναι έτοιμο το 2018.

ΑΒΒΑ

Οι ΑΒΒΑ ήταν ένα σουηδικό pop / disco μουσικό συγκρότημα που σχηματίστηκε στη Στοκχόλμη το 1972 από τους Agnetha Fältskog , Björn Ulvaeus , Benny Andersson και Anni – Frid Lyngstad .Η λέξη ABBA είναι ένα αρκτικόλεξο από τα πρώτα γράμματα των ονομάτων των μελών της μπάντας ( Agnetha, Benny , Björn και Anni ) και μερικές φορές στυλιζαρισμένη ως το σήμα κατατεθέν ᗅᗺᗷᗅ . Έγιναν ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία της Pop μουσικής , ανεβαίνοντας στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών σε όλο τον κόσμο την περίοδο 1975-1982 . Είναι επίσης γνωστοί για τη νίκη τους στη Eurovision το 1974 , την πρώτη της Σουηδίας στην ιστορία του διαγωνισμού και παραμένουν το πιο επιτυχημένο συγκρότημα που έχει λάβει μέρος ποτέ στο διαγωνισμό.

Οι ABBA έχουν πουλήσει πάνω από 381 εκατομμύρια άλμπουμ και σίνγκλ σε όλο τον κόσμο, επίδοση που τους καθιστά από τους πρώτους σε πωλήσεις μουσικούς όλων των εποχών και το δεύτερο σε πωλήσεις συγκρότημα όλων των εποχών. Ήταν το πρώτο συγκρότημα από μία μη – αγγλόφωνη χώρα που απόλαυσε διαρκή επιτυχία στους καταλόγους επιτυχιών αγγλόφωνων χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου , της Ιρλανδίας , των ΗΠΑ , του Καναδά , της Αυστραλίας , της Νέα Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής. Το συγκρότημα είχε σημαντική επιτυχία και σε αγορές της Λατινικής Αμερικής, ενώ ηχογράφησε μια συλλογή από γνωστά τραγούδια τους στα ισπανικά .

Κατά τη διάρκεια της ενεργής δραστηριότητας της μπάντας, η Fältskog και ο Ulvaeus ήταν πολύ ερωτευμένοι και παντρεμένοι, όπως ήταν και η Lyngstad με τον Andersson , αν και τα δύο ζευγάρια αργότερα χώρισαν. Στο απώγειο της δημοτικότητάς του συγκροτήματος οι δύο σχέσεις υπέφεραν, γεγονός που οδήγησε στην κατάρρευση του γάμου των Ulvaeus – Fältskog το 1979 και αυτού των Andersson – Lyngstad το 1981 . Αυτές οι αλλαγές στις σχέσεις τους αντανακλώνται και στη μουσική του συγκροτήματος, με τις μεταγενέστερες συνθέσεις να έχουν πιο εσωστρεφή ,μελαγχολική μουσική και στίχους .

Οι ABBA διαλύθηκαν στα τέλη του 1982 , ο Andersson και ο Ulvaeus γνώρισαν μεγάλη επιτυχία γράφοντας μουσική για το θέατρο , ενώ η Lyngstad και η Fältskog ακολούθησαν σόλο καριέρα με ανάμικτη επιτυχία . Η δημοτικότητα της μουσική των ΑΒΒΑ είχε μειωθεί μέχρι που αρκετές ταινίες , όπως οι «Ο γάμος της Muriel» και «The Adventures of Priscilla , Queen of the Desert» αναβίωσαν το ενδιαφέρον για το συγκρότημα. Το 1999 , η μουσική των ΑΒΒΑ προσαρμόστηκε στο επιτυχημένο μιούζικαλ «Mamma Mia!» που περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Η ομόνυμη ταινία που κυκλοφόρησε το 2008 ήρθε πρώτη σε εισπράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη τη χρονιά. Το συγκρότημα εισάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame στις 15 Μαρτίου 2010 .

Οι ABBA τιμήθηκαν στην 50η επέτειο του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 2005 , όταν η επιτυχία τους » Waterloo » επιλέχθηκε ως το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού.


TAG