d_222

Οι στατίνες όπλο και κατά των όγκων

Καταλυτικό ρόλο στον όγκο του μαστού παίζουν τα οιστρογόνα που διευκολύνουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Ο λόγος όμως της επιβίωσης των εν λόγω κυττάρων -άρα και ενδεχόμενης υποτροπής της νεοπλασίας- έπειτα από θεραπεία καταστροφής των οιστρογόνων κρύβεται στη χοληστερόλη.

Νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας του Καρκίνου σε 1.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού διαπίστωσε ότι ο συγκεκριμένος τύπος νεοπλασίας χρησιμοποιεί εναλλακτικά για την εξάπλωσή του -αφότου η θεραπεία με αντικαρκινικά φάρμακα, όπως αναστολείς αρωματάσης, tamoxifen και fulvestrant, έχει εξαλείψει τα οιστρογόνα και τους υποδοχείς τους από τον οργανισμό- το μόριο της χοληστερόλης 25-ΗC, το οποίο έχει την ίδια ακριβώς επίδραση με τα οιστρογόνα. Αποτελεί έτσι μία από τις βασικές αιτίες υποτροπής των θετικών σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνων (περίπου το 80% των συνολικών περιστατικών καρκίνου του μαστού).

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα μοριακή βιολόγος μεταδιδακτορική ερευνήτρια Νικιάνα Σιμιγδαλά, διαπίστωσαν ότι περιορίζοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης με τη χρήση των ευρέως συνταγογραφούμενων για τον σκοπό αυτό στατινών, ο κίνδυνος επανεμφάνισης του όγκου στον μαστό σε διάστημα δεκαετίας περιορίζεται δραστικά, καθώς η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων επιβραδύνεται κατά 30%-50%.

Νέοι δρόμοι

Οι στατίνες παρεμβαίνουν στη διαδικασία παραγωγής χοληστερόλης από τον οργανισμό, που συμβαίνει ακόμη και όταν δεν τη λαμβάνει κάποιος μέσω της τροφής.

Παρότι εκκρεμεί ο έλεγχος της μεθόδου μέσω κλινικών δοκιμών σε άνθρωπο, στη δημοσίευση στο περιοδικό «Breast Cancer Research» οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι στατίνες είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν ένα πρόσθετο όπλο στη μάχη των ογκολόγων. Οι νέοι δρόμοι που ανοίγονται απαντούν και στον προβληματισμό που έχουν θέσει έρευνες γενετικής, που υποστηρίζουν ότι η μειωμένη ανταπόκριση κάποιων ασθενών στα αντικαρκινικά φάρμακα συνδέεται με τα γονίδια εκείνα που σχετίζονται με την παραγωγή της χοληστερόλης στον οργανισμό.