ΕΙΔΗΣΕΙΣ
bank

Με καταθέσεις τραπεζιτών η αρχή στην έρευνα για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Με καταθέσεις από διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε πολιτικά κόμματα και επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης.

Θα ακολουθήσουν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ στον κατάλογο με τους περίπου 20 πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν, συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι πρώην διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας.

Αυτό αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της Εξεταστικής, τα οποία έκαναν σήμερα, Πέμπτη, έναν πρώτο προγραμματισμό για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ομοφωνία επίσης υπήρξε και στην πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελου να ζητηθεί η έγκριση της Ολομέλειας για τρίμηνη παράταση των εργασιών της Επιτροπής, ώστε να ολοκληρώσει και να παραδώσει το πόρισμα της αρχές Σεπτεμβρίου και όχι 18 Ιουνίου που ήταν η αρχική προθεσμία.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς όλοι συμφώνησαν ότι είναι αδύνατο να μελετήσουν και να ερευνήσουν σε τόσες λίγες μέρες το ογκώδες υλικό που είχε ζητηθεί και έχει αποσταλεί στην Επιτροπή, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η Εξεταστική θα αρχίσει την έρευνα της από τα δάνεια των κόμματων και μετά θα συνεχίσει με τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης.

Στο πεδίο έρευνας πάντως της Επιτροπής, έπειτα από σχετικές προτάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμπεριληφθούν επίσης και δανειακές συμβάσεις πολιτικών κομμάτων που δεν είναι στη Βουλή, καθώς επίσης και όσες επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης με έντυπες εκδόσεις έχουν πάρει δάνεια από τράπεζες για τα οποία υπάρχουν εκθέσεις ορκωτών λογιστών ή αναφέρονται στα πορίσματα των οικονομικών εισαγγελέων.

Άμεσα, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, θα στείλει τόσο στις τράπεζες όσο και στα κόμματα και τα Μέσα Ενημέρωσης επιστολές με τις οποίες θα τους ζητά συμπληρωματικά στοιχεία.

Πηγή: in.gr