ΕΙΔΗΣΕΙΣ
drone-amerikaniko-aeroskafos

Οικογένεια ιταλού που σκοτώθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ακόμη περιμένει εξηγήσεις

Ακόμη περιμένει εξηγήσεις, η οικογένεια ενός Ιταλού εργαζόμενου σε υπηρεσίες αρωγής, ο οποίος ενώ κρατείτο όμηρος από τους Ταλιμπάν, σκοτώθηκε από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους (drone) στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την οικογένεια του 37χρονου Τζιοβάνι Λο Πόρτο, ο οποίος κρατείτο ως όμηρος από το 2012, μέχρι που σκοτώθηκε από την επιδρομή τον περασμένο Ιανουάριο, ούτε οι αμερικανικές, ούτε οι ιταλικές αρχές τους ενημέρωσαν επίσημα για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του, παρά μόνο έγινε μια δημόσια δήλωση συλλυπητηρίων.

Ο Λο Πόρτο, σκοτώθηκε μαζί με έναν ακόμη όμηρο, τον αμερικανό πολίτη Γουώρεν Γουεινστάιν, στις 15  Ιανουαρίου 2015, από έναν πύραυλο Hellfire, που εξαπολύθηκε από ένα αμερικανικό drone, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στη CIA.

tziovani-lo-porto-omiros-taliban

Στη συνέχεια, η αμερικανική αντικατασκοπεία είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε για την παρουσία των δύο ομήρων, στο στρατόπεδο που κρατούνταν κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είχε απευθύνει γενικά συλλυπητήρια, κάνοντας μια σπάνια παραδοχή πως στη διάρκεια της απόρρητης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σκοτώθηκαν τα … λάθος άτομα, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών ομήρων, παρά τις «εκατοντάδες ώρες συνεχούς παρακολούθησης» που υποτίθεται έγιναν,  πριν δοθεί η εντολή για το χτύπημα.

Η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο επικίνδυνα μέλη της Άλ Κάιντα, τα οποία δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο, είχε πει ο Μπαράκ Ομπάμα στη δήλωση του που έγινε στις 23 Απριλίου του 2015.

«Ας ευλογήσει ο θεός αυτούς τους δύο γενναίους άνδρες και ας προσέχει τις οικογένειες τους για τα επόμενα χρόνια» είχε πει ο αμερικανός πρόεδρος.

Παρόλα αυτά, μετά τη συγκεκριμένη δήλωση, καμία υπηρεσία δεν απευθύνθηκε στην οικογένεια του Λο Πόρτο, αφήνοντας την στο σκοτάδι αναφορικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

«Γιατί δεν μιλάει κανένας για αυτό άλλο πια;» είπε ο μικρότερος αδελφός του Λο Πόρτο , Ντάνιελ, σε συνέντευξη του στην Guardian. «Η Ιταλία συμπεριφέρεται όπως έκανε και στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Νίπτει τας χείρας της» ανέφερε.

Οι Ιταλικές αρχές, δεν παρέστησαν στην κηδεία του Λο Πόρτο, αλλά ούτε συνέβαλλαν και στη μεταφορά της σωρού του από τη Ρώμη στο Παλέρμο, λόγω ενός γραφειοκρατικού εφιάλτη.

«Είναι λογικό για αυτούς που δεν ήρθαν στην κηδεία. Δείχνει ότι έχουν βρώμικη τη συνείδηση τους και ότι δεν είχαν το κουράγιο» είπε ο Ντάνιελ, που θύμισε πως τον Δεκέμβριο του 2014, οι αρχές είχαν επικοινωνήσει με την οικογένεια του τηλεφωνικώς, λέγοντας πως ο Τζιοβάνι ίσως επέστρεφε σύντομα στο σπίτι του και τελικά μετά από έναν μήνα σκοτώθηκε από τον αμερικανικό πύραυλο.

Μετά τον θάνατο του Τζιοβάνι, η οικογένεια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, με την μητέρα του να αρνείται να βγει από το σπίτι της.

Ο Ομπάμα ήξερε ότι ο αδελφός μου και ο Γουώρεν Γουέινστάν ήταν εκεί, αλλά ενδιαφερόταν για τους 4 ταλιμπάν που ήταν τα «μεγάλια ψάρια» κατέληξε ο Ντάνιελ.

 

Πηγή: Rt.com