ΕΙΔΗΣΕΙΣ
agrotes

Ανεβαίνει ο «πυρετός»! Οι αγρότες ετοιμάζονται να κόψουν την Ελλάδα στα δύο!

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες, αντιδρώντας κυρίως στις φορολογικές επιβαρύνσεις που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Με απόφασή τους θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος η πρόσκληση προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους φέρει την σφραγίδα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων με την υποστήριξη των ΠΕΚ, ΣΕΚ, ΠΕΝΑ και των Συντονιστικών της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Καβάλας, των Γιαννιτσών, της Λαμίας και της Βοιωτίας.

AdTech Ad

Σύμφωνα με την κοινή θέση όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων που παρευρέθηκαν στην συμπρωτεύουσα, οι αγρότες θα δεχθούν να συναντηθούν μόνο με τον πρωθυπουργό και αυτό αφού βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Οι αγρότες θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής, «αυτά τα τρία είναι που ενώνουν όλους τους αγρότες είπε ο κ. Σιδερόπουλος, αλλά οι αγρότες απευθύνουν επιπλέον ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τις πληρωμές που σχετίζονται με το πετρέλαιο, όλα τα προγράμματα που ακολουθούν, δηλαδή η ενιαία, η συνδεδεμένη του βαμβακιού, τα προγράμματα των νέων αγροτών, το πρασίνισμα, όπου απαιτούμε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές.

Αποφασίστηκε επίσης,  θα υπάρξει συνάντηση με κανέναν υπουργό ή κυβερνητικό παράγοντα εκτός από τον πρωθυπουργό.

«Περιμένουμε ο κ. Τσίπρας που πέρσι μας έλεγε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ελπίδα του τόπου να έρθει και να πάρει θέση. Δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό καθώς θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα να συζητήσουμε σε αυτά που θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπερασπισθεί. Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση ακόμα και με τον πρωθυπουργό πριν βγουν τα τρακτέρ στο δρόμο, τα τρακτέρ θα είναι στον δρόμο όταν γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τα μπλόκα θα μπουν την Τετάρτη και μετά ο πρωθυπουργός ας αποφασίσει ποια θα είναι η στάση του απέναντι στους αγρότες», δήλωσε ο κ. Σιδερόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση, έχει μεταφέρει με τη συμφωνία και της τρόικας για αργότερα το φορολογικό των αγροτών, καθώς αυτό που «καίει» αυτή τη στιγμή είναι να περάσει το Ασφαλιστικό.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσει μια σειρά από άλλα θέματα όπως οι αγορές παραγωγών, προγράμματα για τους νέους αγρότες και άλλα οικονομικα και θεσμικά ζητήματα ευελπιστώντας ότι θα κατευναστούν οι αντιδράσεις.

Και το φορολογικό μετατίθεται για αργότερα, καθώς αυτό που «καίει» είναι να περάσει το Ασφαλιστικό.

Το απόγευμα της Πέμπτης η Πανελλαδική Σύσκεψη Αγροτών – Κτηνοτρόφων εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο αναφέρει:

«Σήμερα Πέμπτη (14/1/2016), με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής  των φορέων των αγροτο-κτηνοτρόφων και αλιέων της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα Διεθνούς Έκθεσης) με πρωτόγνωρη συμμετοχή 1000 και πλέον αγροτο-κτηνοτρόφων και αλιέων.

Συμφωνήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έθεσε σε διαβούλευση η Κυβέρνηση, όσον αφορά τουλάχιστον τους αγροτο-κτηνοτρόφους και αλιείς για την κατάργηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό τους.

Ζητάμε τη διατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό των αγροτών, αφού απεμπλακεί από την ευθύνη παροχής σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και μελετηθεί η αναμόρφωσή του, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του.

Επιμένουμε στα αιτήματα που είχαμε παραδώσει στην Κυβέρνηση μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην Αθήνα στις 18/11/2015 (Φορολογικό, ρύθμιση χρεών, απόδοση επιδοτήσεων κ.λ.π.) όπως και στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την  ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Συμφωνήσαμε ακόμη να επιδιωχθούν συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων κοινωνικών στρωμάτων  και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  για ενημέρωση και πιθανό συντονισμό του αγώνα.

Τέλος αποφασίσαμε από Παρασκευή (15/1/2016) να ξεκινήσουν οι προεργασίες για κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Στις 20/1/2016, ημέρα Τετάρτη όλοι οι αγροτο-κτηνοτρόφοι και αλιείς βγαίνουν στους δρόμους συντεταγμένα με απόφαση των Οργανώσεών τους, με κλιμάκωση στις 28/1/2016 στη Θεσσαλονίκη.

Δεν μας μένει άλλος δρόμος από τον αγώνα προκειμένου να αντιταχθούμε στο ξεκλήρισμά μας, αν η Κυβέρνηση επιμείνει στα μέτρα που μας αφανίζουν».