ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ktriantafilidis

Μολυσματική προσφυγική υγειονομική βόμβα

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη – οι περισσότεροι μέσω Ελλάδας – το 2015, ως επί το πλείστον από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, πριν λίγες ημέρες, αναφέρθηκε στους υγειονομικούς κινδύνους με τους οποίους θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι οι πρόσφυγες, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, βεβαίως, ότι δεν θα επηρεάσουν και τους μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το βασικό πρόβλημα που θα προκύψει στους προσφυγικούς καταυλισμούς, θα είναι τα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα, π.χ. Φυματίωση και ελονοσία. Σε εμπεριστατωμένο πρόσφατο άρθρο στο έγκυρο περιοδικό Science (22 Απριλίου, τόμος 352, σελ. 391-392) επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του Γ.Γ. Στο άρθρο εξετάζονται οι νέες προκλήσεις που δημιουργούνται στη δημόσια υγεία των Ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κύριος λόγος του προβληματισμού εγείρεται από το γεγονός ότι οι πρόσφυγες προέρχονται από χώρες όπου τα συστήματα δημόσιας υγείας είναι αποδιοργανωμένα, και μερικοί πρόσφυγες είναι μολυσμένοι με παθογόνα που είναι σπάνια, ή ακόμη και ανύπαρκτα στην Ευρώπη. Στη Γερμανία π.χ. σημειώθηκε, το 2015, αύξηση 30% στον αριθμό των κρουσμάτων φυματίωσης, ενώ οι γιατροί (΄Ελληνες ή Γερμανοί) δεν είναι εκπαιδευμένοι/προετοιμασμένοι για ορισμένες ενδημικές ασθένειες που μαστίζουν κατοίκους χωρών της Ασίας ή της Αφρικής.

Υπολογίστηκε ότι η εισροή λαθρομεταναστών θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τους πρόσφυγες, αν και μικρότερο για τους γηγενείς κατοίκους. Από τη βιβλιογραφία όμως γνωρίζουμε ότι: Η φυματίωση είναι εξαιρετικά μολυσματική, αφού κατά μέσο όρο ένας ασθενής μολύνει 10-15 άλλους κάθε χρόνο, όταν δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, και β) Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας και της θνησιμότητας της φυματίωσης είναι η φτώχια, η ανεπαρκής ιατρική φροντίδα, η ανθεκτικότητα του βακτηρίου στα αντιβιοτικά, καθώς και ο γιγαντισμός του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ασία και από χώρες της Αφρικής.

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις»  δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.