giali-imerida

«Μάχη» για την ανακύκλωση του γυαλιού το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη

Τις τεράστιες δυνατότητες, αλλά και την υποχρέωση βάσει των συνθηκών της Ε.Ε, για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης του γυαλιού,ανέδειξαν στη διάρκεια ημερίδας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα προαναγγέλθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταστημάτων εστίασης στην πόλη, που παράγουν και τον μεγαλύτερο όγκο γυαλιών (μπουκάλια).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΕΕΘ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε πως με βάση το κοινοτικό δίκαιο, τουλάχιστον το 50% των απορριμμάτων έπρεπε να ανακυκλώνεται, ωστόσο το ποσοστό αυτό στην πράξη είναι χαμηλότερο. Τόνισε πως ο δήμος έχει στόχο να προωθήσει περεταίρω, όχι μόνο την ανακύκλωση, αλλά και την επαναχρησιμοποίηση των παλαιών αντικειμένων, όπως πχ σπασμένα και φθαρμένα έπιπλα και ρούχα, ενώ όπως είπε, σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικές δράσεις.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, χαρακτήρισε ως άθλια τα ποσοστά ανακύκλωσης γυαλιού που έχουν φτάσει στο 10-11%, τη στιγμή που έπρεπε να είναι στο 60%, ενώ προανήγγειλε την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής γυαλιών, τις λεγόμενες καμπάνες, σε πολλά σημεία στην πόλη όπου υπάρχουν καταστήματα εστίασης. Ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα τοποθέτησης υπόγειων κάδων, χωρητικότητας 3000 λίτρων στο ιστορικό κέντρο, ενώ όπως ανέφερε, σύντομα το ΥΠΕΚΑ θα τρέξει και πρόγραμμα για την ανακύκλωση-κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων.

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να προωθήσει όσο μπορεί την ανακύκλωση του γυαλιού στις επιχειρήσεις εστίασης, λέγοντας ότι θα πάει ακόμη και από μαγαζί σε μαγαζί αν χρειαστεί και είπε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα γίνουν τεράστια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το κύριο μέρος της ημερίδας, αφορούσε την παρουσίαση δεδομένων και δράσεων της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), από τον Δημήτρη Παπασωτηρίου, Υπεύθυνο Marketing και Επικοινωνίας της ΕΕΑΑ.