katastima-neapoli1-5

Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα (φωτό)

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει πλέον το φαινόμενο της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων από επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες εκμεταλλεύονται νομικά κενά, απουσία ελέγχων και σε πολλές περιπτώσεις την ανοχή των δημοτικών αρχών, για να αυξήσουν την επιφάνεια των καταστημάτων τους, σε βάρος των πεζών.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του Press724, οι πολίτες αναγκάζονται να περνάνε «μέσα» από τις επιχειρήσεις, διασχίζοντας το πεζοδρόμιο, ενώ όταν οι πελάτες των καταστημάτων είναι πολλοί και μετακινούν τις καρέκλες, οι πεζοί μάλλον… ενοχλούν.

katastima-neapoli4-1

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Νεαπόλεως. Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων στον πιο κεντρικό της δρόμο, αρκετές επιχειρήσεις έχουν «κλείσει» τα πεζοδρόμια μπροστά τους, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για την άνετη διέλευση των πεζών.

katastima-neapoli4-3

Σε μια άλλη περίπτωση, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες παρακάτω, μια επιχείρηση έχει επεκταθεί προς το πεζοδρόμιο κανονικότατα, με αποτέλεσμα το πεζοδρόμιο να μειωθεί αισθητά, ενώ ο κακώς κατασκευασμένος οδηγός για τους τυφλούς στο πεζοδρόμιο, οδηγεί από τη μια πλευρά στις… ζαρντινιέρες.

katastima-neapoli3-3

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων μπορεί να δηλώνουν κατηγορηματικά πως είναι νόμιμοι, αφού έχουν εξασφαλίσει άδειες από τον δήμο, κάνουν ωστόσο υπερβάσεις, οι οποίες μόνο από τον δήμο μπορεί να βεβαιωθούν για να επιβληθούν πρόστιμα. Παρά την απαγόρευση μόνιμων εγκαταστάσεων κάποιοι χρησιμοποιούν βίδες για να σταθεροποιήσουν τις κατασκευές στο πεζοδρόμιο, ενώ τα μεγέθη άλλων κατασκευών που δεν είναι βιδωμένα στο έδαφος, μόνο προσωρινά δεν μοιάζουν.

katastima-neapoli2-5

Παραδέχεται το πρόβλημα ο Δήμος

«Δυστυχώς έχουμε πρόβλημα με κάποια μαγαζιά και η αίσθηση είναι ότι το μέτρο χάθηκε» δήλωσε στο Press724 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Νεάπολης Συκεών Δημήτρης Ζιγκερίδης, επισημαίνοντας πως η απουσία της δημοτικής αστυνομίας και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού δεν βοηθούν. Ο κ.Ζιγκερίδης αναφέρει ότι το θέμα απασχολεί τη διοίκηση, η οποία γίνεται αποδέκτρια πολλών καταγγελιών, δυστυχώς στη συντριπτική πλειοψηφία ανώνυμων και έχουν γίνει συστάσεις προκειμένου τα καταστήματα να μην απλώνονται όπου και όπως θέλουν.

«Το ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συνολικά για όλον τον δήμο και είναι στις προθέσεις της αρχής να συσταθούν μικτά κλιμάκια που θα κάνουν ελέγχους για παραβάσεις» επισήμανε ο αντιδήμαρχος.

katastima-neapoli3-1

Τεράστιο το πρόβλημα και στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή, ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολίτες και δήμοι σχεδόν σε όλη τη χώρα. Εκπρόσωπος της κίνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών «ΠΕΖΗ», ανέφερε μιλώντας στο Press724, πως τα σχετικά πρόστιμα πρέπει να αυξηθούν και οι ποινές πρέπει να γίνουν γενικότερα πιο αυστηρές, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο να βεβαιώνονται παραβάσεις, οι επιχειρηματίες να συμμορφώνονται για μια δύο μέρες πληρώνοντας το πρόστιμο και μετά να ξανακάνουν τις ίδιες παρανομίες.

katastima-neapoli1-3

Όπως τονίζει η ίδια, πρέπει να αλλάξει και το κανονιστικό πλαίσιο των δήμων που αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τους κοινόχρηστους χώρους και τα πεζοδρόμια, δίνοντας περισσότερους χώρους για τους πεζούς, ενώ είναι απαραίτητο να γίνονται και συστηματικοί έλεγχοι από τις δημοτικές αρχές, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται σήμερα, παρά μόνο σε περιπτώσεις έγγραφων καταγγελιών.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τα «μαργαριτάρια» της Νεάπολης:

katastima-neapoli1-4 katastima-neapoli1-2 katastima-neapoli1-1 katastima-neapoli5-2 katastima-neapoli5-1
katastima-neapoli2-3 katastima-neapoli2-2 katastima-neapoli2-1

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης