Το Μέγαρο Λόγγου ή αλλιώς γνωστό ως «Κόκκινο κτήριο», από το 2014 βρίσκεται στην κατοχή του κ. Ιβάν Σαββίδη. Οι εργασίες αναστήλωσης του εσωτερικού αναμένονται στο προσεχές μέλλον. Η αγορά έγινε έναντι του ποσού των 4 εκατομμυρίων ευρώ για τη στέγαση των κεντρικών γραφείων των επιχειρήσεων του.
Στη διασταύρωση των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού η αρχική κατασκευή του κτηρίου έγινε το 1926 από την Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών με αρχιτέκτονα τον κ. Λ. Τζενάρι και μηχανικό τον κ. Π. Στάη. Ολοκληρώθηκε η ανοικοδόμηση του το 1928. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου υπήρξε λόγω της κατασκευής όλου του τρίτου ορόφου που δεν ήταν στα αρχικά σχέδια της ανοικοδόμησης αλλά προστέθηκε αργότερα.
Αρχικοί κάτοχοι του κτηρίου ήταν η οικογένεια του κ. Γρηγόρη Λόγγου, γνωστού και επιτυχημένου βιομήχανου κλωστοϋφαντουργίας της εποχής από την Νάουσα. Το κτήριο ονομάστηκε Μέγαρο Ιωάννη Λόγγου από το όνομα του αδελφού του καθώς του το παραχώρησε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι για το εν λόγω κτήριο ακόμα και από εκείνα τα χρόνια με αφορμές όπως το κλείσιμο της εταιρία κατασκευής του σύντομα μετά την ανέγερσή του και μετέπειτα για την τραγική οικονομική κατάληξη της οικογενείας Λόγγου που υπέστη μεγάλο οικονομικό πλήγμα μετά τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας και τον πόλεμο.
Μερικοί το αποκαλούν στοιχειωμένο αλλά για πολλά χρόνια έμεινε ακατοίκητο επειδή υπήρχε επικινδυνότητα κατοίκησης. Στο ισόγειο βρισκόταν μόνο το ιστορικό καφενείο «Ερμής» και στην συνέχεια μέχρι και σήμερα λειτουργεί η γνωστή μπυραρία της πόλης «Κουρδιστό Γουρούνι».
Το 2007 ο Γεώργιος Βουλγαράκης, τότε υπουργός Πολιτισμού, ενέκρινε την αναγκαστική απαλλοτρίωση ή την απευθείας εξαγορά του διατηρητέου κτιρίου, «προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού να το προστατεύσει, να το αναδείξει και να το αποδώσει για πολιτιστικές χρήσεις», αλλά αναιρέθηκε η απόφαση αυτή όταν το υπουργείο ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς.
Επιμέλεια:Νάνσυ Χαλκοπούλου
Πηγές:lifo.gr,newsbomb.gr,parallaximag.gr