Δέκα ελέφαντες, πέντε αρσενικοί και πέντε θηλυκοί στο Εθνικό Πάρκο Τσάβο της Κένυας συμμετέχουν σε ένα ειδικό πρότζεκτ της Υπηρεσίας Προστασίας Άγριας Ζωής της χώρας και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σώστε τους Ελέφαντες». Είναι εφοδιασμένοι με ειδικά κολάρα ραδιοεντοπισμού.
Στόχος των επιστημόνων είναι να ακολουθήσουν τις διαδρομές τους και να ελέγξουν αν περνούν από την καινούργια σιδηροδρομική γραμμή, που είναι υπό κατασκευή. Η ερευνητική ομάδα θέλει να φτιάξει τους περίφημους διαδρόμους άγριας ζωής, δηλαδή ειδικές διαβάσεις και τούνελ, από όπου θα περνούν οι ελέφαντες, οι οποίες βρίσκονται κάτω από σιδηροδρομικές γραμμές και δρόμους.
Ο Μπένσον Οκίτα, επικεφαλής της παρακολούθησης από την ΜΚΟ «Σώστε τους Ελέφαντες» εξηγεί:
«Ο κύριος στόχος μας που παρακολουθούμε αυτά τα ζώα, σ’ αυτή την ειδική άσκηση, είναι για να μάθουμε από πού περνούν τους δρόμους και από πού διασχίζουν την κανονική σιδηροδρομική γραμμή, η οποία είναι υπό κατασκευή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσουμε καλύτερα πού θα τοποθετηθούν οι μελλοντικές υπόγειες διαβάσεις, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ζώα.
Ένας άλλος στόχος, είναι ότι έχουμε αυτή την καθορισμένη σιδηροδρομική γραμμή που είναι υπό κατασκευή και υπάρχουν περάσματα, που έχουν ήδη δημιουργηθεί για τα άγρια ζώα για να μπορούν να περνούν. Θέλουμε να καταλάβουμε ως επιστήμονες και ως ειδικοί στην προστασία της άγριας ζωής, αν αυτές οι διαβάσεις είναι αποτελεσματικές και επαρκείς σε αριθμό. Όταν το μάθουμε αυτό, μπορούμε να σχεδιάσουμε μελλοντικά περάσματα σε άλλα σημεία».
Η Κένυα υπέγραψε μια συμφωνία με την Κίνα το 2013 για την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής από το Ναϊρόμπι στην Μομπάσα. Μέρος της θα διασχίζει το Εθνικό Πάρκο του Τσάβο. Το κομμάτι αυτό θα είναι υπερυψωμένο, ώστε να επιτρέπει στα ζώα να περνούν από κάτω.
Το πάρκο Τσάβο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων, που δεν ζουν σε αγέλη, σύμφωνα με την ΜΚΟ, Κοινοπραξία Τσάβο. Υπολογίζεται ότι εδώ ζουν περισσότεροι από 12.000 ελέφαντες.
Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν είναι ο αναπληρωτής διευθυντής της Προστατευμένης Περιοχής Τσάβο. Πιστεύει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βοηθήσει επίσης να μειωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν από τις επιδρομές ελεφάντων σε φάρμες και αγροτικές περιοχές, που απασχολούν πολύ κόσμο:
«Οι ελέφαντες κάνουν επιδρομές σε φάρμες. Θέλουμε λοιπόν να τους ακολουθήσουμε, έτσι ώστε τουλάχιστον να σχεδιάσουμε, όταν ξέρουμε ότι πάνε προς τα εκεί. Και επίσης όταν είναι ασφαλές να τους μετακινήσουμε από τη μια πλευρά σε κάποιο άλλο σημείο».
Η κτηνιατρική ομάδα της Υπηρεσίας Προστασίας της Άγριας Ζωής στην Κένυα χρησιμοποιεί όπλα με αναισθητικά για να ακινητοποιήσει τα μεγάλα ζώα και να συλλέξει τις πληροφορίες από τα κολάρα τους. Για τον συντονιστή του προγράμματος που αφορά τους ελέφαντες, Σοσπέτερ Κιάμπι, τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα είναι πολύ χρήσιμα για το πώς και το που θα κτιστούν οι υποδομές:
«Είναι μια πολύ ακριβή άσκηση. Το κάθε κολάρο κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια. Έχουμε επενδύσει πολλά σ’ αυτά για να μπορέσουμε να ποσοτικοποιήσουμε τα ευρήματά μας με επιστημονικό τρόπο, πώς δηλαδή οι υποδομές επηρεάζουν την άγρια ζωή και πιο συγκεκριμένα τους ελέφαντες, έτσι ώστε στο μέλλον να έχουμε την επιστημονική γνώση για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».
Οι ελέφαντες που διαβιούν στο οικοσύστημα Τσάβο αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους: την αστικοποίηση, την κλιματική αλλαγή, το παράνομο κυνήγι. Όλοι αυτοί οι παράγοντες απειλούν την ύπαρξή τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τους ελέφαντες να ζήσουν αρμονικά με τους ανθρώπους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωσή τους.
Πηγή: euronews