Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τις καταργήσεις τμημάτων και κλινικών -που αποτελούν, άλλωστε, δέσμευση από το πρώτο Μνημόνιο- προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» στη Βουλή.
Οπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, οι υγειονομικές μονάδες της χώρας υποχρεούνται να στέλνουν στην Επιτροπή Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Αρχείων, που εδρεύει στο υπουργείο Υγείας, όλα τα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία νοσοκομείων, ΠΕΔΥ, κέντρων υγείας, περιφερειακών ιατρειών κ.λπ.: για παράδειγμα, όλα τα δεδομένα που αφορούν τον αριθμό του προσωπικού (νοσηλευτικό, ιατρικό κ.λπ.), την κίνηση των εξωτερικών ιατρείων, των χειρουργείων -με ταυτόχρονη θέσπιση της περιώνυμης «λίστας χειρουργείων» και δημιουργία αρχείων ακόμη και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται-, τη συνταγογράφηση ανά φαρμακευτικό σκεύασμα, τα αναλώσιμα στην αποθήκη, στο φαρμακείο κ.ά. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο, και ανά πάσα στιγμή, σε ποια κατάσταση βρίσκεται κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας.
Οι ανάγκες
Οπως αναφέρει η τροπολογία, είναι αναγκαίο να βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου όλα τα στοιχεία, προκειμένου να μπορούν να αξιολογηθούν οι ανάγκες υγείας του γενικού πληθυσμού, καθώς και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων: «Η αξιολόγηση αυτή είναι βασική προϋπόθεση για μια σειρά στοχευμένων ενεργειών και πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπ. Υγείας, όπως ενδεικτικά η σύσταση, η μεταφορά, η κατάργηση, η συγχώνευση νοσοκομείων ή τμημάτων αυτών, καθώς και θέσεων γιατρών, επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, ο προγραμματισμός για τη δημιουργία και ανάπτυξη νοσοκομείων, η μέτρηση και αξιολόγηση των ανισοτήτων στην υγεία…»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο Μνημόνιο, το 2010, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, όταν είχε ανακοινωθεί η συγχώνευση των νοσοκομείων, είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεών από τον ιατρικό κόσμο. Μάλιστα, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν απεργίες, διαδηλώσεις και πορείες στον δρόμο για το λουκέτο που τελικά μπήκε σε πολλές κλινικές και τμήματα νοσοκομείων του ΕΣΥ. Θυμίζουμε ότι μικρότερα θεραπευτήρια, όπως το «Αμαλία Φλέμινγκ», συγχωνεύτηκαν με μεγαλύτερα, όπως το Σισμανόγλειο, ή άλλαξαν χαρακτήρα, όπως η «Αγία Βαρβάρα», που έγινε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Σημειώνεται ότι στις απεργίες, τότε, πρωτοστατούσε η σημερινή κυβέρνηση, που υπερασπιζόταν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας στο οποίο όλοι οι πολίτες θα είχαν δωρεάν πρόσβαση.
Πυροσβέστες στο τιμόνι ασθενοφόρων με νέα τροπολογία
Με ένα ευφάνταστο τρόπο η κυβέρνηση καλύπτει τα κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων! Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο «παράλληλο πρόγραμμα» (θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα) επιτρέπεται πλέον σε πυροσβέστες και σε υπαλλήλους ΟΤΑ να οδηγούν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας!
Οι προϋποθέσεις
«Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και των οικείων ΟΤΑ να οδηγεί υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (επαγγελματική άδεια οδήγησης, εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών, συνοδεία υγειονομικού προσωπικού) τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας στις περιοχές όπου υπάρχουν και δεν διαθέτουν προσωπικό ή δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη της μεταφοράς των ασθενών» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οπως προστίθεται, με εγκύκλιο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για την εκπαίδευση του ανώτερου προσωπικού. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η τροπολογία προβλέπει και «ταχύρρυθμη εκπαίδευση» των υποψήφιων οδηγών, σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών!